Dagens namn: Nils

Laul: Blåvitt vänder sig inåt, inte framåt

NORRKÖPING. Det var kallat till kamratmöte och tidig seriefinal i Norrköping, Blåvittklacken var på plats ihop med totalt drygt 14 000 åskådare på Nya Parken.

Det var hög intensitet, det var närkamper och prestationer, situationer och dramatik – ja det var helt enkelt ett allsvenskt tungviktsmöte av allra bästa slag.

Det slutade 2-2 och efteråt var det ett lag behövde vända blicken inåt i stället för framåt.

Det var framför allt en så fin fotbollsmatch att den förtjänar att beskrivas från allra första stund.

På Gamla Ullevi i förra veckan (0-0) hade Göteborg inget motvapen när Norrköping satte in pressen klokt och aggressivt.

I dag bet den inte lika bra på serieledarna: Dels får du inte betalt på samma sätt på konstgräs, dels hade Jörgen Lennartsson anpassat taktiken:

– Vi valde att spela ett väldigt högt försvarsspel i första halvlek och fick bra utdelning på det, sa Lennartsson.

– Vi blev helt tagna. Det är första gången vi blir det i år, det är egentligen bara Hammarby som spelat så mot oss här tidigare, menade kollegan i Norrköping, Janne Andersson.

Blåvitt hade få meter till målet när de vann boll, och Lasse Vibe och Gustav Engvall på topp är ett anfallspar som kombinerar naturligare än Vibe/Mikael Boman.

Inför matchen fick Norrköpings målvakt David Mitov Nilsson frågan hur just Lasse Vibe skulle stoppas:

– Ante Johansson löser det, han har inte haft några problem med det förut, sa Mitov Nilsson.

Visst, Johansson & Co. lyckades hålla dansken borta från avslutslägen för det mesta men desto större ytor blev det över åt Gustav Engvall, 19.

Blåvitt-dominans

Det utnyttjade talangen klokt.

Ledningsmålet kunde kommit redan i sjunde minuten efter en blixtrande kombination mellan Haitam Aleesami, Vibe och Engvall som dock vinklade friläget utanför.

Så långt en klar Göteborgsdominans, och den skulle fortsätta.

Sören Rieks startade en omställning, Engvall tog löpningen och släppte bollen bakåt till Gustav Svensson som sköt som han inte har gjort sedan Vitryssland i U21-EM 2009. Bollen i mål via David Boo Wiklander och stolpen.

Målvakt Mitov Nilsson undrar nog fortfarande hur det där gick till, och Boo Wiklanders ”täcka skott”-teknik imponerade inte heller: Som någon föreslog på Twitter borde han gå en kurs hos Jonas Wirmola.

Så kom situationen som förändrade både matchbilden, matchen, resultat och poängfördelningen, och det var en märklig händelsekedja: Inom loppet av knappt fyra minuter drog IFK Göteborg på sig en frispark nära straffområdet, Emir Kujovic kvitterade i vad som såg ut att vara offsideposition (svårt för assisterande domaren där så jag tänker inte heller gapa om skandal) och Blåvitt fick totalt tre varningar för snack och protester (Alesaami, Rieks, Eriksson). Allt under knappt fyra sammanhängande minuter.

Sedan var det en ny match, 1-1, och något mer blåvitt spelövertag såg vi inte den här eftermiddagen.

Nära att ge poäng

Istället kom Norrköping ut till andra halvlek med ett mycket tydligare press- och passningsspel, vann bollinnehavet och avslutsstatistiken. Göteborg varken vågade eller orkade stå lika högt, och tycktes resonera bättre fly än illa fäkta, andra halvlek ägnade Blåvitt mest åt omställningsspel.

Det var nära att ge tre poäng.

– Deras 2-1 mål kom ju som en riktig lavette, sa ”Party-Janne” Andersson och den känslan var han knappast inte ensam om.

Den normalt så begåvade Daniel Sjölund tappade bollen vid mittplan (läs: Lasse Vibe stal den), Engvall drev mot mål, växlade kant till Sören Rieks som utan ansats placerade in 2-1 nära stolpen.

Men mot ett lag som IFK Norrköping räcker det inte att leda med ett mål. Det fick Malmö FF erfara häromveckan, och nu Blåvitt två gånger om.

Comebackande Alhaji Kamara byttes in, och i anfallsparet Kamra-Kujovic finns en enorm tyngd och kraft. Emir Kujovic är det förste anfallaren i allsvenskan som har testat Thomas Rogne i 90 minuter, och visat att även denne norrman har sina begränsningar.

”Propaganda för allsvenskan”

Med Kujovic och Kamara manglade ”Peking” framåt, och efter en serie vunna 50/50-dueller kunde planens bäste spelare Alexander Fransson peta in kvitteringen och slutresultatet 2-2.

– Propaganda för allsvenskan, sammanfattade Jörgen Lennartsson matchen på presskonferensen och fick medhåll av Janne Andersson.

Till skillnad från Malmö FF igår valde Blåvitt att inte lägga fokus på Mohammed Al-Hakims domarinsats efteråt utan vände blicken inåt, och menade att de måste lära av detta. Det går inte att dra på sig fem gula kort i en match varav fyra är för snack (Vibe tog det fjärde).

– Vi hade för mycket domarfokus och för lite spelfokus i perioder, menade Jörgen Lennartsson.

Därför är Sebastian Eriksson nu avstängd i nästa match men jag är inte säker på att det är hela världen: ”Sebban” har inte presterat på topp efter uppehållet. Väldigt långt ifrån.

Trots att Blåvitt fortfarande leder serien är känslan utifrån att det är mer harmoni i jagande IFK Norrköping just nu.