Dagens namn: Nils

Straff tog Bollnäs till historisk final

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Första finalen sedan 1956

Bollnäs svarade för årets knall genom vinna den avgörande semifinalen mot Sandviken med 2-1.

På söndag gör hälsingelaget och Hammarby upp om SM-guldet i bandy.

– Jag fattar det inte, säger tvåmålsskytten Mikko Lukkarila till SVT24.

Den femte och avgörande SM-semifinalen utvecklades till en riktig rysare - och ingen spred mer skräck än Timo Oksanen.

Det är till stor del hans förtjänst att Bollnäs ska spela SM-final för första gången sedan guldåret 1956.

Räddade en straff

Den 33-årige målvakten presenterade sig inför de 4 029 åskådarna i Göransson Arena med att göra en makalös räddning när Daniel Mossberg kom fri.

Det var bara början på finländarens stora show.

Med ett utkast såg han till att Mikko Lukkarila blev fri med Saik-målvakten Joel Othén och kunde ge Bollnäs ledningen.

Därefter räddade målvaktsfenomenet en straff, slagen av Christoffer Edlund.

Först i slutminuten av första halvlek - sedan även Bollnäs missat en straff - fick Sandvikens skyttekung in kvitteringsbollen, men målet dömdes bort för offside.

Det dröjde 52 minuter innan den storspelande Timo Oksanen tvingades vittja målnätet.

Detta sedan Daniel Berlin spelat fram namnen Mossberg, som vispade in bollen.

Timo Oksanen skulle ändå få sista ordet.

”Brände som satan”

På stopptid kastade han bollen till Per Hellmyrs, som hittade Ville Aaltonen med en precis passning.

Finländaren var plötsligt ensam med Joel Othén, som räddade. Det saknade betydelse eftersom Linus Pettersson kastat klubban.

Ingen kunde protestera mot straffen, som gav Mikko Lukkarila möjligheten att säkra finalplatsen.

Sandvikens mittfältsstjärna Magnus Muhrén, som drabbades av en muskelbristning i skinkan i den fjärde semifinalen, tvingades lämna isen redan efter 15 minuters spel.

– Jag kände att det inte gick längre. Det brände till som satan, säger Muhrén till SVT24.

Bollnäs möter Hammarby i SM-finalen, som spelas på Studenternas IP i Uppsala på söndag.