Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Längdåkarna vägrar skriva på avtalen: ”Kan inte bara acceptera”

Publicerad 2022-05-17

De svenska längdskidåkarna vägrar skriva på avtalen med sitt förbund.

De är ännu inte lyckats komma överens.

– För oss är det inga konstigheter, utan snarare bra att folk vet att det pågår en dialog med åkarna, säger landslagschefen Anders Byström.

Följ ämnen
Längdskidor

Landslagstrupperna i längdskidor presenterades på en presskonferens under tisdagen utan att Svenska skidförbundet och de aktiva har kommit överens om sina avtal.

SVT var först med att rapportera om oenigheterna och Calle Halfvarsson kommenterade förhandlingarna för sajten.

– Vi kan inte bara acceptera allt, säger han.

”Världen förändras hela tiden”

Under tisdagens pressträff berättade också Johanna Hagström för Sportbladet att hon inte har skrivit på avtalet.

– Vi har gått ihop och världen förändras hela tiden. Skidförbundet gör det också och då ser vi det från båda sidor och försöker komma fram till ett bra avtal, säger Hagström.

Vad är det för punkter ni känner inte klaffar?

– Det är lite blandat. Det vill jag inte gå in på detalj. Det är punkter som gynnar både oss som åkare och skidförbundet, vi försöker bara utveckla varandra.

Hur mycket betyder åkaravtalen för er aktiva?

– Det betyder mycket. Det ska också sägas att tidigare år har vi skrivit på åkaravtalet i augusti. Det är lite nytt i år och tanken var att vi skulle skriva på det innan det här, men jag tycker att man ska ge det tid och det är tid för förbättring för båda sidor.

Anders Byström om avtalen

Marcus Grate har inte heller skrivit på.

– Både förbundet och åkarna ska vara nöjda med kontraktet som kommer och vi ska känna att det är en långsiktig plan. Ett kontrakt som gör att man känner att vi är på väg åt rätt riktning med förbundet och skidåkarna. Det är en ny skidåkning nu, den är inte som den var för tio år sedan.

Är det en ekonomisk fråga?

– Både ekonomisk och egen profilering.

Landslagschefen Anders Byström ser inget problem med att åkarna ännu inte skrivit på.

– Det handlar om att de vill ha en del kommersiella grejer i avtalet som de vill jobba med. Så har det varit tidigare och för oss är det inga konstigheter, utan snarare bra att folk vet att det pågår en dialog med åkarna, säger Byström.

– Det är en utveckling i tiden att man som åkare måste se över vad man har för marknadsvärde och vilka sponsorer som man kan profilera innanför landslagets väggar.

Var inte nöjda

Under måndagen blev det känt att Linn Svahn väljer att satsa på egen hand utanför landslaget den kommande säsongen.

Damtränaren Stefan Thomson har också berättat att nedskärningar tvingat förbundet att bara anställa en assisterande tränare på halvtid till honom.

– Det vi kommer göra är att fylla på med våra tränare som vi har inom landslagsorganisationen som kommer vara med på läger och vara med på tävlingar. Det blir egentligen ingen skillnad på det, det är bara att det delas på fler personer. Vi kommer söka en tjänst på 50 procent nu men utöver den kommer vi ha fler tränare som är med. Så egentligen blir det ingen skillnad gentemot åkarna, säger Anders Byström.

2022/2023 är en VM-säsong där mästerskapet avgörs i slovenska Planica mellan 21 februari och 5 mars.