Skrällen: Lettland till historisk kvartsfinal

Publicerad 2014-02-18

Slog sensationellt ut Schweiz

Lettland jublar efter Lauris Darzins mål i OS-mötet mot Schweiz. Letterna slog till med en rejäl sensation i Sotji.

Lettland är för första gången någonsin klara för kvartsfinal i OS – efter sin första olympiska seger på 12 år.

Lauris Darzins blev stor hjälte med två mål i skrällsegern mot VM-finalisten Schweiz.

– Det har varit en lång, svår väg hit men vi står äntligen som segrare, säger veteranbacken Sandis Ozolins, 41, till den officiella OS-sajten.

Schweiz hade släppt in minst mål av alla lag i OS-turneringen inför åttondelsfinalen. I gruppspelet var det bara Daniel Alfredsson som lyckades spräcka den schweiziska nollan.

Men mot Lettland i åttondelsfinalen small det två gånger om i den första perioden. Lettiske backen Oskars Bartulis lyfte in ettan och Lauris Darzins fyllde på med 2–0 redan efter elva minuters spel.

Detta trots schweizisk dominans spelmässigt. Till slut kom också den schweziska 2–1-reduceringen i slutet av den andra perioden när förre Frölunda-centern Martin Plüss serverades framför mål, och därefter följde ett väldigt tryck mot den lettiska buren.

Första segern sedan 2002

I den tredje perioden misslyckades dock Schweiz att skapa något särskilt mäktigt tryck – och Lettlands storspelande målvakt Edgars Masalskis kunde stå emot.

Med en minut kvar kunde istället Lauris Darzins fastställa slutresultatet 3–1 genom att sätta sitt andra mål för matchen i tom kasse.

– Jag skulle inte säga att vi har uppfunnit någon rymdraket. Schweiz har ett bra lag och var favoriter, det var uppenbart. Men vi visste att vi kunde slå dem och bli topp åtta i OS. För ett land som Lettland är det stort redan nu, säger målvakten Edgars Masalskis, 33, till OS-sajten.

Segern var Lettlands första i OS-sammanhang sedan Salt Lake City 2002, där landet slutade på 9:e plats.

Beskriver Kanada som ett "Dream Team"

Lettland slutade sist i gruppspelet med tre raka förluster men imponerade i sista matchen mot Tre Kronor (förlust 5–3).

Och i och med segern mot Schweiz spelar landet helt plötsligt sin första OS-kvartsfinal någonsin mot Kanada i morgon.

– Kanada är som ett "Dream Team", men vi måste fylla oss med tro på att vad som helst kan hända, säger lettiske förbundskaptenen Ted Nolan till lettiska tidningen Diena.