Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ordkriget kring OS-ansökan

Publicerad 2013-11-12

SOK måste övertyga idrottsministern: ”Vi har en stark idé”

Stockholm och Åre söker vinter-OS 2022.

Men motståndet från idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth är fortfarande kompakt:

– Vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram, säger hon till TT.

– Det finns de som tycker det är svårt och det finns de som ser möjligheter, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Sportbladet.

Vinter-OS i Stockholm och Åre är ett steg närmare att bli verklighet. I går lämnade SOK in en officiell intresseanmälan till IOK. Nu väntar ytterligare utredningsarbete och granskning innan det slutgiltiga underlaget ska presenteras för IOK den 14 mars.

– Frågan lever. Nu skaffar vi oss tid att dyka ännu djupare in i det här, säger Stefan Lindeberg.

– Vi har en stark idé, nu måste vi bara övertyga dem att det håller ekonomiskt, fortsätter han.

Med ”dem” menar han svenska folket, de inblandade kommunerna, men kanske framförallt den svenska regeringen. För oavsett om genomförandebudgeten går att finansiera utan skattemedel kräver IOK att regeringen går in med en statlig förlustgaranti. Och idrottsministern är fortsatt skeptisk:

– Jag tycker det är bra med stora arrangemang, men vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram, säger Lena Adelsohn Liljeroth till TT och fortsätter:

– Norge som avser att söka har en budget som vi ser som mer realistisk och den ligger betydligt högre.

”Lätt gå vilse”

Men ”Oslo-argumentet” ger inte Stefan Lindeberg mycket för:

– Bara för att visa att det är lätt att gå vilse i jämförelser så såg jag en kommentar som sa att det låter obegripligt billigt i jämförelse med Oslo. Men Oslo har i sina investeringar tagit med byggandet av en stadsdel och det är väl ingen som tror att ens norrmännen tänker avskriva hela den kostnaden mot två veckors OS.

I Oslo har redan folket röstat i OS-frågan, samma i München, men med motsatt resultat. Men det är inte aktuellt i Sverige säger Lindeberg:

– Nej nej, men vi vet att vi inte kan gå till regeringen med något som inte har ett brett folkligt stöd. Men vi är inte framme där än.

”Blir starkare”

Ligger Sverige efter i processen jämfört med konkurrentalternativen?

– Det gör ingenting, vi behöver inte leda det här loppet i första kurvan. Det enda som betyder någonting är att vi gör ett väldigt seriöst och metodiskt arbete, om vi sen gör att projektet blir starkare och starkare i folk medvetande så ser jag ingen nackdel i att vi har ett sådant loppupplägg jämfört med att tjurrusa i första kurvan och stumna på upploppet.

Du menar att det är bra mjölksyratålighet i Stockholm/Åre-förslaget?

– Ja, först vill vi vänta med att ackumulera mjölksyra sen när vi kommer till upploppet ska du få se på någon som tål mjölksyra, haha.