Dagens namn: Ingrid, Inger

Överlever han veckan är det ett mirakel

LONDON. Är det tack och godnatt nu, Svennis?

Mexiko förlorade VM-kvalmötet med USA med 2-0 tidigt i morse, svensk tid, och nu är det fotbollsgalna mexikanska folkets tålamod med Sven-Göran Eriksson vara slut.

Sparkas Svennis hela vägen till England nu?

Det som talar FÖR att Svennis stannar är att VM-kvalgruppen består av sex lag, att tre går direkt vidare, att det fjärde får ytterligare en kvalchans (mot ett lag från Sydamerika) – och att det återstår 27 poäng att spela om.

Få mexikanska experter tror emellertid på den utvecklingen.

Det som talar MOT Svennis är att det stolta mexikanska landslaget, El Tri, inte har vunnit en match på evigheter. Överlever han veckan är det ett mirakel.

Med en man mindre – lagkaptenen Rafael Marquez tveksamt utvisad efter 65 minuter – blev det som det brukar i bortamötena med USA: förlust. Och kritiken mot Mexikos svenska landslagsledning lär bli skoningslös idag.

Ifrågasatt taktik

Svennis taktik och inställning och optimistiska uttalanden på sistone ifrågasattes i amerikansk tv i natt – och han kommer att sågas totalt i mexikansk media.

Ett fullsatt Columbus Crew Stadium – med amerikanska fans från 43 olika stater – plågades svårt av regn och nästan orkanliknande vindar, och bara timmar innan matchen var det så illa att matchen riskerade att ställas in.

Men Svennis och Hasse Backe fick ändå ta plats på tränarbänken till slut, och medan deras vita frisyrer stod rakt upp och fladdrade i vinden åkte mungiporna allt längre ner.

Det verkar vila en förbannelse över Mexikos spel just nu. Fyra raka matcher i VM-kvalet utan seger, förlust mot ett orutinerat svenskt landslag – och så nu ytterligare en smäll mot rivalen USA.

USA har nu vunnit nio och spelat två oavgjorda mot Mexiko på de elva senaste mötena.

Det kanske rent av har med voodoo att göra.

De mexikanska fansen visade upp en voodoo-docka, med instuckna nålar och allt, föreställande USA:s ”Mexiko-dödare” Landon Donovan innan kick off.

Tv-kanalen ESPN frågade Svennis vad han tyckte om den saken och fick svaret:

– Jag är svensk, fråga inte mig om sånt!

Men det lustiga var att Donovan-dockan hade fel nummer på ryggen. I stället för 10 hade den omvända siffror, 01.

Och det som hände därefter var att Mexikos nummer 10, Svennis gamle Manchester City-bekanting Nery Castillo, drabbades av en bristning i låret och tvingades kliva av. Därefterdröjde det inte länge förrän Landon

Donovan nickade in bollen i Mexikos straffområde efter en hörna, och där höll sig den defensive mittfältaren Mike Bradley (tränaren Bob Bradleys son) framme och dundrade in 1-0 i nättaket.

Fel i voodoo-kommunikationen

Kanske blev nåt fel i själva voodoo-kommunikationen där, alltså?

USA:s mål kom i 43:e minuten och följdes direkt av ännu en jättechans för USA (Damarcus Beasley). Endast ännu en av flera bra räddningar av Mexikos målvakt Osvaldo Sanchez höll hemmaledningen nere.

– Jag är ändå mycket nöjd med vårt spel, jag har ingenting att klaga på. Målet var en ren tillfällighet, sa Svennis till ESPN i halvtid.

Det var en aning förvånande, eftersom Mexiko inte skapat mycket med undantag för de allra första minuterna.

Då hade unge Giovanni dos Santos varit mycket pigg och bland annat haft ett drömläge som räddades av hemmakeepern Tim Howard.

Efter paus såg Svennis gäng betydligt farligare ut, men efter utvisningen på Marquez (dobbarna före mot Tim Howard, ansåg domaren) blev det för svårt för mexikanerna att bryta ner ett stabilt amerikanskt försvar.

I stället klippte Mike Bradley, pappas pojke, in det andra amerikanska målet i slutminuterna.

2–0 till USA behöver inte betyda bye-bye Mexiko – men det innebär sannolikt bye-bye Eriksson.