Mellanstick: Människan mot pokerdatorn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-08-03

I förra veckan, under en AI-konferens i Vancouver, spelades en hyperintressant pokermatch: mellan Polaris, världens mest avancerade pokerprogram från University of Alberta i Kanada, och proffsen Phil ”The Unabomber” Laak och Ali Eslami.

I poker brukar list och psykologi triumfera över rå beräkningsstyrka, varför datorprogrammen hittills kommit till korta – till skillnad mot till exempel dam, där Chinook 1994 besegrade världsmästaren Marion Tinsley, och schack, där världsmästaren Garri Kasparov 1997 drog det kortaste strået mot IBM:s Deep Blue.

Även formatet för denna pokermatch var intressant. Laak och Eslami fick var för sig, samtidigt men i olika rum, spela heads-up mot Polaris. De starthänder som gavs människospelaren i det ena rummet, gavs i samma giv till datorn i det andra och vice versa – för att inte turen skulle spela en orättfärdig roll. Även korten på brädan var identiska. Det fanns alltså klara likheter med till exempel duplikatbridge.

Totalt spelades fyra ”delmatcher”, i formatet 10-20 limit Texas hold’em, och med mörkar på 5 respektive 10 enheter.

Varje delmatch spelades på så sätt att

efter 500 givar avbröts den, varefter de sammanlagda bankrullarna jämfördes för det kolbaserade laget (Laak/Eslami) respektive det kiselbaserade laget (2xPolaris). Om skillnaden uppgick till mer än 250 enheter var det en vinst för den sidan; men var skillnaden mindre än 250 enheter, var den statistiskt så liten att matchen sågs som oavgjord. Hur gick det då? Polaris vann den första delmatchen med 70 enheter, vilket dock enligt reglerna likställdes med oavgjort.

Andra matchen vann Laak 1?560 enheter av Polaris. Med exakt samma kort som vad Laak hade kunde dock Polaris vinna 2?515 enheter från Eslami, vilket gjorde att Polaris sammanlagt tog det tvåbenta teamet på 955 enheter! 1–0 till Polaris efter två matcher, alltså.

I den tredje matchen vann Laak medan Eslami förlorade, sammanlagt gick människorna plus 820 enheter och ställningen utjämnades till 1–1; och i den fjärde matchen gick både Laak och Eslami plus med sammanlagt 570 enheter, vilket gav slutresultatet 2–1 för människan.

Polaris visade sig dock kunna både bluffa och checkhöja i ren proffsklass. Vad kommer morgondagen att bjuda på?

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln