”Extremt terrorhot mot OS”

Publicerad 2012-07-17

Terroristexperten varnar inför OS: ”Ett febrilt terrorhot den senaste tiden”

London rustar för OS – med den största mobiliseringen av polisiära styrkor sedan andra världskriget.

Säkerhetsföretaget G4S tvingas utbilda fler vakter och det brittiska försvaret har satt in över 14 000 soldater.

– Attentatrisken är extremt hög. På taken vid huvudarenan finns det missiler redo att skjuta ner flygplan, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Terroristexperten Magnus Ranstorp.

Ett dygn efter att London hade utsetts till värd för OS 2012 inträffade det ofattbara. 56 personer miste livet och 700 skadades efter att bomber detonerats i tunnelbanan och på en dubbeldäckare den 7 juli 2005.

Den dagen skapade lidande och den dagen finns med i tanken när OS 2012 startar.

Missiler är redo att skjuta ner hotande flygplan och jägardykare har förberett sig för marina attacker. Maskinerna som kan sniffa åt sig sprängmedel i tunnelbanan är i toppskick och säkerhetsbudgeten är överstigen för länge sedan.

”2005 i färskt minne”

Allt för att försvara de miljontals människor som kommer att florera på Storbritanniens arenor, gator, torg, tunnelbanor.

– Sommaren 2005 är färskt i minnet. Storbritannien förbereder sig för det värsta eftersom det är enklare att dra ner på säkerheten i stället för tvärtom, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert och forskare vid Försvarshögskolan.

Hur ser attentatrisken ut?

– Risken är väldig hög. Det har varit ett febrilt terrorhot mot Storbritannien den senaste tiden. Från 2001–2010 har det varit 20 olika attentatsplaner mot landet.

Vilka grupper står för hoten?

– Det är al-Qaida och allt från anarkister till de som vill störa. Men Storbritannien har bra koll på dessa personer. Från år 2000-2010 har de 335 dömda al-Qaida-inspirerade individer, säger Ranstorp.

Vad tror du kan hända?

– Allt möjligt. Allt ifrån superattacker till att ett krig bryter ut mellan USA och Iran. Storbritannien har tänkt på allt, de har duktiga personer inom säkerhetstjänsten som är sammanflätade och har erfarenhet från 2005, säger Ranstorp och fortsätter:

– Bombattentatet 2005 kom utan förvarning och det intressanta var att man hade övat på exakt samma scenario två veckor innan. Jag var i London då och blev fast när de stängde av för att öva.

Över 6 miljarder kr

Säkerhetsbudgeten är uppe i över 553 miljoner pund, över 6 miljarder kronor. Mängden människor med olika slags yrken som ska jobba med säkerheten skulle också räcka till ett mindre fälttåg, cirka 41 500 personer.

– Storbritannien har ett försvar som många länder inte har. De har bra insikt i vilka som befinner sig i landet, de kan bekämpa terror och de kan punktmarkera de som är farliga.

Har terrorrisken varit så här stor mot ett OS tidigare?

– Ja, Aten var en vattenbrytare. Då var det extremt med militära flygplan i luften. Det var ganska oroligt under 90-talet.

Skulle du vara rädd att åka till London under OS?

– Nä, inte alls. Även om det sker ett attentat så ska man också vara på den platsen. Jag hade inte haft några problem med att ta med min familj dit. Risken är liten att du hamnar på fel plats.

Följ ämnen i artikeln