Dagens namn: Nils

Wennman: Skatornas upphämtning var sjukast av allt den här lördagen

LONDON. Då och då händer det att fotbollen tappar förståndet.

Ingenting är roligare.

Den vansinniga lördagen i Premier League gav oss målorgier, galna upphämtningar, jätteskrällar, drömstrutar, hat tricks, utvisningar, rekord i straffar...och årets snurrigaste match.

Den vansinniga lördagen borde inte bara ramas in. Den borde spärras in.

Chiek Tiote firar sitt 4–4 mål i 87:e minuten, som innebar att Newcastle lyckats hämta in ett 0–4-umderläge på mindre än 20 minuter.

Sjukast av allt: Arsenal gjorde blixtsnabbt 4–0 inför 51 500 människor i Newcastle. Det blev 4–4. Festen blev pesten för Gunners fans, pesten blev festen för Skatornas.

Och resten? Historia, faktiskt.

41 mål i de åtta matcherna, nånting liknande har aldrig upplevts i Premier League. Ni som satt hemma och zappade mellan tv-kanalerna löpte väl risk att tvångshämtas av folk i vita rockar när ni skrek som värst.

Det hände så mycket knasigt i går att jag känner att jag måste redigera ner mig själv till ett sammandrag. Det skulle bli en Dödahavsrulle annars.

Höjdpunkterna:

Newcastles manager Alan Pardew berättade i går kväll att han kände att nånting var totalt fel i omklädningsrummet före hemmamötet med Arsenal.

”Grabbarna satt där och tyckte synd om sig själva”, sa han.

Anfallsstjärnan Andy Carroll hade stuckit till Liverpool. Det hade blivit stryk med 1–0 mot Fulham. Det var hängläppar á la Stefan Edberg efter två raka fotfel. Och så Arsenal på andra sidan, till råga på allt hellvitte.

Ett minne för livet för fansen

Inte undra på att det stod 0–2 efter tre minuter, 0–3 efter tio, 0–4 efter 26. Magpies-fansen på St James Park bröt ihop, men de flesta stannade ändå kvar.

Bra beslut. De avslutande 22 minuterna blev till ett minne för livet för dem. Efter Diabys utvisning var inte ett reducerat Arsenal berett på den storm som komma skulle. Barton (som verkligen ser galen ut, om ni ursäktar) gjorde 1–4 på straff i den 68:e, Best 2–4 i den 75:e, Barton hade flyt med en ny straff till 3–4 i den 83:e – och hela arenan gick bananas när Tiote smällde in en underbar vänster till 4–4 i den 87:e. Newcastle fick en lillfingernagel och käkade upp hela överkroppen på ett Arsenal som inte kunde tända om på nytt, matchen var ju vunnen sen länge. Inte ens med en man mindre ska man behöva tappa spelet så fullständigt.

Arsene Wenger såg ut som den där översköterskan i Gökboet när han bistert blickade ut över sin församling efter slutsignalen. Det var inte direkt läge att gå fram och dunka honom i ryggen och säga ”sorry, Wengis, men det var ju årets roligaste match, eller hur?”

Föga anade då Wenger att han innan dagen var slut faktiskt hade knappat in en poäng på Manchester United.

Det fattades nämligen bara det: United förlorade sin första ligamatch för säsongen, och givetvis skedde det mot jumbon Wolverhampton. Detta märkliga Wolves har slagit fem av de sju första lagen i tabellen. Ändå är laget sist.

Wolves ska ha en stor applåd

United hade 70 procents bollinnehav efter paus och vi satt alla och väntade på en sen kvittering och ett ännu senare segermål, men utbrytartricket från Blackpool funkade inte den här gången. Jag har en misstanke om att Rio Ferdinands skada på uppvärmningen (blir borta i två veckor) hade en del med saken att göra. När mittbacksparet Rio och Vidic skiljs åt är United sårbart.

Wolves ska ha en stor applåd, inte minst den lysande backen Elokobi, för sin mentala styrka efter alla motgångar på sistone. De har dessutom gjort Premier League ännu mer spännande i både toppen och botten.

Roligare än så här blir det inte

Vidare, då: Louis Saha sköt fyra mål för Everton i 5–3-matchen mot Blackpool. Där ledde Blackpool med 3–2 ett tag. Manchester Citys Carlos Tevez fyllde år och firade med ett ÄKTA hattrick – tre mål i följd i första halvlek utan att motståndarna gör något – via två straffar och en elegant bortfintning av West Bromwichs Jonas Olsson. Nico Kranjcar smackade in dagens näst snyggaste vänsterkanon (efter Newcastle- Tiotes) när han sköt Spurs till seger mot Bolton på stopptid, och i den på papperet så osexiga matchen mellan Wigan och Blackburn blev det en underhållande målfest, 4–3.