GÖTEBORG. 2011 är inte året som IFK Göteborg gör det enkelt för sig.

Först fyra raka förluster och i kväll tidigt underläge mot Gais i derbyt.

Men Blåvitt har vänt på allt. Tack vare Tobias Hysén.

Imponerande.

En fotbollstränare menar nog att de båda två första målen kom efter enkla försvarsmisstag.

Men låt mig i stället hylla individualisterna som låg bakom:

Vid 0-1 (9) fanns Mervin Celik kvar och fiskade efter en Gaishörna och tog tillvara på ögonblicket när skottmöjligheten uppstod. Men visst skulle IFK Göteborgsmålvakten Marcus Sandberg tagit skottet.

1-1 (21) var resultatet av en hörna som jobbats fram efter magiskt växelspel mellan Tobias Sana och Sebastian Eriksson. Sedan orkade inte just Celik med i bevakningen av Jakob Johansson, som nickade in kvitteringen.

Om många derbyn är tillknäppta och präglade av hårda tag var det här så långt mer öppet och med en del anfallsfinesser. Gais hade första kvarten, IFK Göteborg kom tillbaka och första 45 minuterna avslutades åter med visst övertag för grönsvart.

I början av andra halvlek var det ändå den blåvita maskinen som fortsatte att mala på.

Derbyt hade ju en match i matchen mellan Tobias Hysén och Wanderson också.

Och där visade IFK Göteborgsanfallaren mer spets.

På en passning snett, inåt bakåt från Stefan Selakovic skruvade Hysén in 2–1 med vänsterfoten, lågt vid Dime Jankulovskis stolpe.

Det var tredje matchen i följd som anfallaren gjorde mål för IFK Göteborg.

Bara två minuter senare räddade samma Hysén när han nickade undan en Gaisnick efter hörna på egen mållinje.

Snacka om matchhjälte.

Avslutande 20 minuterna var det mycket Gais och en rejäl press mot Blåvittmålet.

Allra närmast var Alvaro Santos vars nick gick tätt utanför.