Alpinstjärnan Knauss fast i dopningstest

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-17

"Jag har aldrig använt förbjudna medel"

Alpinsporten har fått sitt första stora dopningsfall. Senaste VM-tvåan i storslalom, Hans Knauss från Österrike, har testat positivt för den anabola steroiden nandrolon.

– Jag är oskyldig. Jag har aldrig använt förbjudna medel och kommer aldrig att göra det. Jag har gått igenom den värsta perioden i mitt liv och ikväll ville jag få det lyft från mina axlar, förklarar han för nyhetsbyrån AFP varför han valde att berätta om det just på fredagskvällen.

Testade positivt VM-tvåan i storslalom, österrikaren Hans Knauss, valde i kväll att själv gå ut med uppgiften om att han testat positivt för den förbjudna steroiden nandrolon

Det var i samband med världscuptävlingarna i Lake Louise, Kanada i november som Knauss åkte fast i ett dopningstest. Han har fortsatt att tävla sedan dess och på fredagen kom han sexa i super-G-loppet i Val Gardena, Italien. B-provet är ännu inte analyserat och Österrikes skidförbund fick reda på dopningsfallet i onsdags. Då skickades Knauss till Wien för att göra ett nytt dopningstest, som visade sig vara negativt.

– Det här är en allvarlig sak, men vi är övertygade om att han inte gjort något fel, säger Österrikes alpinchef Hans Pums till AFP.

Knauss säger att han köpte ett kosttillskott i en affär i Kanada. Det är känt sedan tidigare att kosttillskott kan innehålla förbjudna substanser.

Alpinsporten har inte haft så många dopningsfall genom åren. De två på världselitnivå var britten Alain Baxter som hade tagit ett nässpray innehållande amfetamin i samband med OS i Salt Lake City. Han blev av med sitt brons i slalom, men dopingsavstängningen hävdes senare. Även österrikaren Rainer Schönfelder hade tagit en förkylningsmedicin innehållande ett förbjudet ämne och åkte fast förra säsongen. Han kom undan med en varning.

Uppsikt över vattenflaskor

Till den här säsongen har Internationella skidförbundet ökat antalet dopningstester inom alpinsporten. Det testas både kring tävlingar och under träningsperioder. Enligt Wadas antidopningskod måste alla idrottare alltid tala om var de befinner sig.

– Det snackas inte så mycket om doping i den alpina världen. Men alla är väldigt försiktiga med vad de stoppar i sig. Vi ger inte någon medicin till åkarna om vi inte först kollat med våra läkare. Vi håller uppsikt på vatten- och sportdrycksflaskor så att de inte prepareras med något och vi är noga med vad åkarna stoppar i sig och vilka sportdrycker som köps, säger den svenske farttränaren Anders Hansson, som är med Patrik Järbyn och Hans Olsson i Val Gardena.

Järbyn äter inget tillskott

Patrik Järbyn berättar att han aldrig äter något kosttillskott eller ens vitamintabletter.

– Det slutade jag med när jag kom upp på den här nivån. Skulle man åka dit för doping vore det döden, säger han.

– Och det räcker med att äta bra.

Järbyn tycker att det är trist för Knauss, som han tycker är en schysst kille och som han inte tror skulle dopa sig medvetet.

– Det har ingen positiv effekt att dopa sig i alpint, för det är så mycket teknik.

– Jag vill inte uttala mig om det här fallet eftersom B-provet inte är analyserat, men i princip tycker jag att man ska få livstidsavstängning som straff direkt om man dopat sig med Epo eller liknande. Handlar det om hostmediciner och sånt som inte är medvetet kan det vara förmildrande, men man ska fortfarande straffas.

Ingela Ahlberg/TT

Följ ämnen i artikeln