Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Leopold

”Sitta på bänken är det jag hatar mest här i livet”

Möt Blågults nya stjärna – som tentar mellan matcherna

Uppdaterad 2021-01-22 | Publicerad 2021-01-21

I går fick han sitt stora genombrott.

I morgon spelar han mot Slovenien.

I övermorgon ska han skriva tenta.

– Jag känner nästan en skam när jag misslyckas.

Möt Alfred Jönsson – Sveriges nya handbollsstjärna.

I VM 2011 var det Kim Ekdahl Du Rietz.

I VM 2017 hette han Simon Jeppsson.

I VM 2021 är det Alfred Jönsson.

Tre lundensare och vänsternior som är fostrade i Lugi (och H43 för Jönssons del) och som fått sina landslagsgenombrott i ett VM.

Alla tre var supertalanger som unga, men den allra största var Jönsson.

Det menar Tomas Axnér, som tränat dem alla tre i Lugi.

Redan 2015, när Jönsson var 17 år och just hade gått från moderklubben H43 till storebror Lugi, kallade Axnér honom ”The Chosen One”.

– Han är den största talangen jag har sett. Jag har aldrig träffat någon som har allt på plats som Alfred. Han är ett motoriskt geni med en otrolig rytmik och känsla för tid och rum. Och framför allt: jag har aldrig träffat en så stor talang som samtidigt har en sådan talang för att träna som Alfred. Träningstalangen är enorm, säger Axnér dagen efter Jönssons magnifika genombrott mot Belarus.

”Jag hatar att misslyckas”

Minns du att Axnér kallade dig ”The Chosen One”?

– (Leenden) Tomas har sina uttryck. Jag har lyckats ta mig hit så det ligger kanske något i det, säger Jönsson, som sommaren 2019 lämnade Lugi för tyska Hannover.

Det är så klart roligt att få sådana omdömen som 17-åring, men samtidigt kan det vara tufft också. Har du känt press utifrån att lyckas då du alltid betraktats som en supertalang?

– Jag tror att han ville peppa i gång mig och jag hade en väldigt bra relation med honom. Tomas är den bäste tränaren jag har haft. Jag har aldrig känt att någon pressar mig att lyckas. Jag vill lyckas så mycket själv att jag har den drivkraften.

Var kommer drivkraften från?

– Jag hatar att misslyckas. Jag känner nästan en skam när jag misslyckas. Och så strävar jag alltid efter att jobba med det jag vill bli bättre på. Jag har väl en träningsinstinkt.

Mer Axnér: han säger att du är brutalt envis och han såg dig aldrig förlora en intervall på en träning med Lugi?

– (Skratt) Jag vet inte om det stämmer. Han brukar överdriva ibland. Men envisheten finns där.

Vilken är din spetsegenskap?

– Jag tänker ofta igenom mycket vad jag gör och försöker sedan vända det till något positivt. Jag är väldigt lugn och kan se på saker utifrån på ett objektivt sätt och vara ganska självkritisk. Det har tagit mig framåt väldigt mycket. På planen tycker jag att mitt är fotarbete ganska bra, tillsammans med mitt skott är det en bra kombination.

”Jag brukar älta saker”

Men i samma match som Jönsson fick sitt stora genombrott tog han också ett skott i fel läge vid fel tidpunkt i slutsekunderna och som kostade Sverige en poäng.

Då han är en spelare som nästan känner skam när han misslyckas har det varit svårt för Jönsson att släppa missen.

– Jag brukar älta saker ganska mycket. Men nu har så många pratat med mig om att jag verkligen måste släppa det. Då får jag sluta älta det och verkligen gå vidare. Jag försöker repa mod och fokusera på att vi trots allt kom tillbaka i matchen och att vi har den kanske tuffaste matchen redan i morgon mot Slovenien.

Att det var ett stort genombrott kan man, om inte annat, mäta i medias intresse för Jönsson dagen efter. För första gången under VM var det så många som ville prata med den landslagets nya stjärna att presschefen Daniel Vandor för första gången under VM var tvungen att arrangera en digital presskonferens med en spelare i stället för separata telefonintervjuer.

Jönsson var inte helt bekväm med situationen.

– Jag tycker att det är jobbigt att prata om mig själv. Men det är samtidigt något roligt och smickrande att ni vill prata med mig.

Blir arg om han inte får spela

Fram till matchen mot Belarus, då han kom in i mitten av första halvlek efter att Sverige fått en mardrömsstart, hade Jönsson knappt fått någon speltid alls i VM.

Hur har det varit att sitta på bänken?

– Det är det jag hatar mest här i livet, att sitta där och kolla. Samtidigt var det något jag var beredd på med tanke på hur bra Carlsbogård har gjort det bakåt och att vi har vunnit matcherna. Men jag har suttit mer beredd än någonsin att komma in och ta för mig och ta min plats.

Mot Slovenien räknar han, trots succén mot Belarus, att starta på bänken igen.

– Jag tror vi har en startsjua som kommer starta den här matchen också. Men kanske är vi närmare ett byte om det krånglar. Det är skönt för oss att veta att vi kan komma in och prestera.

Du ”hatar” att sitta på bänken. Om du får beskedet att du får göra det igen trots matchen i går – hur skulle det kännas?

– Jag kommer att bli lika arg som inför andra matcher om jag inte får spela. Men jag kommer att ta det proffsigt och vara redo om jag får komma in. Att peppa igång laget från bänken är också ens jobb som handbollsspelare.

Jönsson betraktades alltså som ett jättelöfte redan som 17-åring. Men det dröjde till i höstas innan han fick debutera i landslaget som 22-åring.

Har det varit frustrerande att få vänta på sin chans?

– Nej, jag har velat ta det lugnt och inte känt mig redo att kliva in här förrän nu. Jag har gjort 1,5 säsonger i Bundesliga och fått spela en hel del. Det är viktigt för mig att känna mig redo när jag kommer ut, så tajmingen tycker jag är bra.

Pluggar statistik

Men det är inte bara handboll som står på programmet för Jönsson under VM. Som den lundensare han är pluggar han förstås på universitet (om än på Linnéuniversitetet i Växjö). Han tog paus från systemvetarprogrammet när han flyttade till Tyskland men har fortsatt plugga enstaka kurser, just nu en kurs i ekonomisk statistik.

– Jag har tenta på lördag och ska försöka göra den.

Lördag?! Det blir alltså...mitt emellan matcherna mot Slovenien och Ryska förbundslaget?

– Fokus här är förstås på matcherna. Men vi har en del tid över så jag tror att jag kan klämma in det. Jag pluggade mycket innan jag åkte hit, desto mindre här. Men jag tror att jag ska klara ett godkänt i alla fall.

Alltså Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus på tentan och sedan Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus eller Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus plus i matcherna?

– Det är målet (skratt).

Varför pluggar du medan du är heltidsproffs? Skönt att ha något annat tänka på eller mycket tid över?

– Egentligen har jag blivit pressad av mina föräldrar att göra det. Men jag tycker faktiskt det är roligt och till och från har jag väldigt mycket tid över som jag lägger ner på plugget. Nu läser jag kurser som jag tycker att jag behöver.

Vad säger lagkompisarna här?

– Jag har faktiskt inte pratat med någon om det. Jag kanske ska göra det, säger Jönsson tankfullt.

Ska inte sluta i förtid

Såväl Kim Ekdahl Du Rietz som Albin Tingsvall, som båda spelat i Lugi, lade av med handbollen i ”förtid” för att de hellre ville plugga eller satsa på ett civilt jobb. Det finns fler, liknande exempel i Lugi.

Ingen risk att du lägger av med handbollen eller slutar i landslaget om några år bara?

– Nej, jag kommer att fortsätta tills min kropp och knopp säger stopp på riktigt. Sedan kanske jag ska försöka kombinerad det med arbetslivet så jag får båda delar.

Är det systemvetare du vill jobba som?

– Jag har inte blivit riktigt klok på vad man jobbar med specifikt. Men det finns jobb.

Efter VM lär det finnas många jobb som handbollsspelare också för Alfred Jönsson. Hans kontrakt med Hannover går ut efter säsongen och större klubbar kommer att stå i kö för hans namnteckning.