Komplicerad pokerskola

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-24

– med ett par tråkmånsar som lärare

Bokförlaget Pagina har

tagit på sig det hedervärda uppdraget att översätta och ge ut pokerböcker från det amerikanska förlaget Two Plus Two som specialiserat sig på poker- och spelliteratur.

Förlaget ägs av David Sklansky och Mason Malmuth och det är också dom två som svarar för den första titeln; Hold’em poker för avancerade spelare.

Boken utkom första gången 1988 och har sedan utkommit i ett par omarbetade och utökade versioner. Det som skiljer den här versionen från tidigare är bland annat kapitel om lösa spel och short handed-spel.

Den har inte

riktigt samma bibelstatus som exempelvis Super System ( Doyle Brunson) eller Sklanskys egen Theory of poker (utkommer senare hos Pagina) men anses vara en av de viktigare i ämnet.

Boken går igenom en mängd olika strategier i skiftande situationer som kan uppstå kring ett pokerbord, och har massor av specifika exempel.

Det finns också en avslutande avdelning med frågor och svar som på ett bra sätt knyter samman mycket av det som man läst tidigare och som kan kännas en aning komplicerat.

För komplicerat är det, både poker som spel på den här nivån och Sklansky/Malmuths teorier och strategier.

Titeln ljuger med andra ord inte, det här är inget för nybörjaren utan för rutinerade spelare som dessutom läst en del böcker i ämnet tidigare.

Ett par andra

saker att hålla i minnet:

Sklansky och Malmuth är inte direkt ett par killar man bjuder in för att höja stämningen på en fest. De är uppriktigt sagt ett par riktiga tråkmånsar villket lyser igenom tämligen kraftfullt.

Den här boken berör enbart Texas hold’em i fixed limit-versionen. Dessutom är utgångspunkten för de flesta resonemangen att blindarna är höga och motståndet skickliga spelare.

Så spelar du no limit på låg nivå mot ett gäng nötter så är det här knappast boken för dig, och i vissa fall kan råden vara direkt skadliga.

Men för den som har ambitionen att bli en riktigt skicklig pokerspelare är det just sådana här böcker man måste ta sig igenom – och inte bara en utan flera gånger.

Tidigare recensioner

Patrik Johansson

Följ ämnen i artikeln