Kommer jag hem utan medalj är jag inte nöjd

Publicerad 2012-03-20

Sarah Sjöström om favorittrycket i OS: Jag ser det som en enda stor fest

OS-HOPP ”I princip har jag bara guldmedaljer och fjärdeplatser på meritlistan”.

Under OS i Peking för fyra år ­sedan var Sarah Sjöström mest med för att se och lära.

I sommar åker den nu 18-­åriga simmerskan till London som storfavorit.

– Kommer jag hem utan medalj är jag inte nöjd, säger hon.

Sportbladet träffar Sjöström ­efter ett träningspass på Eriksdalsbadet i Stockholm.

Eftersom tränaren Carl Jenner befinner sig i England har hon tagit ut en sovmorgon. En välbehövlig sådan mitt i förberedelserna ­inför sommarens OS i London.

– Kroppen känns väldigt bra. Det har den gjort ända sedan jag kom hem från tre veckors höghöjdsträning i Sierra Nevada, ­säger hon.

En snabb titt på resultaten avslöjar att Sjöström är i makalös form.

Under de brittiska öppna mästerskapen, som avgjordes för två veckor­ sen, satte hon nytt världsårs­bästa på 100 meter fjäril (56,79) och nytt personligt rekord på 200 meter frisim (1.55,23).

I OS-bassängen.

– Jag hoppades att det skulle gå bra, men trodde inte att jag skulle persa med en hel sekund på 200 meter fritt. Timmarna innan loppet kände jag på mig att det kunde gå riktigt fort.

Nederlaget bra

Efter förra sommarens VM i Shanghai åkte Sarah hem utan några medaljer, men med tre stycken fjärdeplatser. Det var det bästa som kunde ha hänt, enligt henne själv.

– Då var det jättetråkigt men nu är jag glad att det blev så. Annars hade jag inte varit i så här bra form nu, säger Sjöström och fortsätter:

– Jag måste få lära mig vad som kan hända på mästerskap. I princip har jag ju bara guldmedaljer och fjärdeplatser på merit­listan.

I augusti hoppas 18-åringen ­addera ytterligare några guld­medaljer till den samlingen.

– Det ska bli så himla kul. Jag får se hur jag klarar utmaningen att ­vara favorit i flera grenar.

Känner du någon press?

– Nej, inte direkt. Det är bara att försöka sätta handen i kaklet först. Jag ser det som en enda stor fest.

Den här gången är OS bara en två timmar lång flygresa bort.

Sjöström är glad över att slippa den långa resa och stora omställning det innebar att åka till Kina för fyra år sedan.

– Jättekul att det går i Europa så att man inte behöver åka över hela jordklotet. Jag var ju precis där och provade OS-bassängen och trivdes jättemycket.

Och noterades för kanontider. Ett gott tecken?

– Ja, jag tror det är en fördel för mig att jag har lärt känna allting runt omkring. Nu känner jag till ­alla genvägar, skrattar hon.

Vid de missade pallplatserna i Shanghai slutade hon med styrketräningen två månader innan mästerskapets början.

Kör hårdare i gymmet

Inför OS är sörmlänningens största förändring att hon kommer att vistas mer i gymmet.

– Nu släpper jag på styrketräningen bara någon dag innan tävlingen. Hittills har jag simmat snabbt ändå, det verkar inte slita.

Vad hoppas du få ut av det?

– Jag vill bli mer explosiv och aktivera musklerna lite grand. Det är inga supertunga pass vi pratar om.

Landslagsveteranen Therese Alshammar, 34, gör sitt femte OS på raken och fanns med redan i Atlanta för 16 år sedan.

Sjöström hymlar inte om att det är en trygghet att ha ”Tessan” vid sin sida.

– Jag kan alltid fråga henne om det är någonting och det finns väldigt mycket att lära av henne. Tyvärr hänger vi inte så mycket eftersom hon bor i Australien och jag i Stockholm.

De grenar som den unga simstjärnan hoppas kunna ställa upp i är 200 meter fritt, 100 meter fritt och 100 meter fjäril.

Eventuellt lägger hon till ytterligare en distans.

– Det finns ju 50 meter frisim också...

Är det något du vill ställa upp i?

– Ingenting är klart, men det vore kul att se hur långt man kan komma på den mest sprintiga distansen i hela simningen.

Hur många guld kommer du hem med?

– Jag tror att det finns inte bara en utan flera chanser till guld, så det känns kul. Det är klart, kommer jag hem utan medalj är jag inte nöjd.

Hans Chrunak om de svenska medaljhoppen

Sarah Sjöström

Ålder: 18. Gren: 100 meter frisim, 100 meter fjäril, 200 meter fritt.

OS-erfarenhet: Var med i Peking 2008 för att se och lära.

Chrunaks kommentar: ”Jag vet inte vad hon ska simma men enligt de resultaten hon har radat upp kan hon ta medalj i tre grenar. Frågan är hur man ska matcha henne, men kan Phelps vara med i flera grenar kan Sarah. Med stor sannolikhet blir hennes bagage lite tyngre lastat av minst en guldmedalj. Hon har varit med i VM och EM tidigare och kommer vara med där uppe och fajtas om medaljerna. Hon är väldigt rutinerad för sin ålder och har varit med i svängen.”

therese alshammar

Ålder: 34. Gren: 50 meter frisim.

OS-erfarenhet: Var med redan i Atlanta 1996. Åkte hem från Sydney 2000 med ett facit på två silver och ett brons. Har därefter missat pallen i två raka OS. ­Senast sprack dräkten och ”Tessan” åkte ur ­redan i semi.

Chrunaks kommentar: ”Klar medalj­chans på 50 meter frisim. Sedan vet jag ­inte om hon är med på 100 meter frisim ­eller fjäril. Självklart är det en väldig press på henne eftersom hon har alla andra medaljer men inte denna. I Sydney tog hon två silver och ett brons. Hon har haft ett par fantastiska år bakom sig men jag tror inte hon är helt lugn. Men oavsett om hon tar guldet eller inte tror jag att hon håller på i flera år till. Therese lever sin dröm och njuter av att syssla med simning.”

4 x 100 meter (damer)

Chrunaks kommentar: ”I VM senast missade vi finalen eftersom Therese och Sarah­ fick stå över. Men tittar man på tiden de gjorde hade den gett en medalj i finalen. Nu måste någon av dem simma i försöken, även om de har det tufft individuellt. Oavsett vilka de andra två simmerskorna blir har vi ett mycket, mycket bra lag. Med Therese och Sarah har vi två som tillhör absoluta världstoppen, om de andra två kan göra­ okej tider är medalj­chanserna mycket stora.”

Så ser en träningsvecka ut

Måndag: Simning 08–10, simning 15–16.30. Tisdag: Simning 08–10, landträning 10–11, simning 15–16.30. Onsdag: Simning 08–10. Torsdag: Simning 08–10, landträning 10–11, simning 15–16.30. Fredag: Simning 08–10. Lördag: Vilodag. Söndag: Styrketräning 17–18, simning 18–19.30.

En vanlig dag i Sarahs OS-uppladdning

06.00: Går upp och äter frukost. 08.00: Dagens första träningspass. Runt 5000 meter simning på Eriksdalsbadet. 10.00: Direkt efteråt väntar ett styrketräningspass. 17.00: Dagens andra träningspass, runt 5000 meter simning i Haninge. 19.00: Resten av kvällen tar hon det lugnt, går ut med hunden (en grand danois vid namn Nellie) och ser på film. 22.00–23.00: Går och lägger sig.

Följ ämnen i artikeln