Publicerad 2014-03-01

Regerande mästare och seriesegrare.
Ändå blev Hammarby förnedrat i den första semifinalen.

Det känns tungt, säger Stefan ”X:et” Erixon efter 3-6 mot Västerås.

Ett märkligt passivt Hammarby gav bort matchen redan i den första halvleken. Assistkungen Johan Esplund kryssade ledigt runt mellan griniga hemmaspelare och matade lagkamraterna med eleganta passningar.
När de första 45 minuterna skulle summeras ledde Västerås med 4-0 och Esplund hade spelat fram till tre av målen. Andreas Bergwall, guldhjälte för Bajen ifjol, var dessutom omutlig i ett Västerås som visade upp en välorganiserad defensiv.

Bajen tafatta

Hammarby uppträdde tjurigt och desorienterat inför 3826 åskådare – som om de tappat sugen just när bandysäsongen börjar på allvar.

– Vi är jättepassiva och det känns tungt att göra sen sådan här förstamatch på hemmaplan också, säger en Stefan ”X:et” Erixon, lagkapten i Hammarby.

I den andra halvleken – som var en sömnig historia – kunde Västerås tidigt öka på ledningen till 5-0 genom Jonas Nilsson.
Vem som assisterade? Johan Esplund, såklart. Hans fjärde målpass i matchen.

– Det är alldeles för mycket, menar Erixon.

Magnus Brodén, tränare i Hammarby, var bekymrad efter matchen.

– Vi hade en idé om hur vi skulle stoppa honom, men det fungerade inte.

Ingen spelidé

Vad var det för en idé?
– Den håller jag för mig själv.

Hammarby har vid sidan av Sandviken målats upp som storfavoriter till guldet.

Börjar det bli darrigt nu?
– Nej. Västerås gör det bättre än oss. Ibland förlorar man mot ett bättre lag och då får man acceptera det, avslutar Magnus Brodén.

När matchen var avgjord snyggade Hammarby till siffrorna. Slutresultatet landade på 6-3 till Västerås. Semifinal nummer två spelas på måndag.