Sverige slog Ryssland – publikfest på Heden

Publicerad 2013-01-31

Möter Finland i VM-semifinalen: ”Det kändes som en Winter Classic-match i NHL”

GÖTEBORG. Det blev en publik- och målfest i ett.

5 812 personer såg Sverige besegra Ryssland med 7-5 på Heden i centrala Göteborg.

– Publiken var helt fantastisk. Det kändes som en Winter Classic-match i NHL, säger anfallsstjärnan Patrik Nilsson.

Vädergudarna hotade med kraftiga vindbyar, men när gruppspelsmatchen mellan Sverige och Ryssland skulle starta var det upplagt för tidernas bandyfest på Heden.

Det blev det också. En minusgrad – och inte mindre än 5 812 personer på läktarna, vilket betyder nytt publikrekord. Den tidigare toppnoteringen, från 2011 års annandagsderby mellan Gais och Kungälv, löd på 4 344 åskådare.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så mycket folk. Kent Hultqvist (Gais sportchef) och de andra som har jobbat med det här arrangemanget ska ha all cred, säger Daniel Andersson.

Erik Hamrén, fotbollens förbundskapten, Elfsborgs guldtränare Jörgen Lennartsson, handbollslegendaren Magnus Wislander och alla andra som sökte sig till isrektangeln i centrala Göteborg fick se Ryssland öppna starkast. Målvakten Andreas Bergwall tvingades tidigt till två klassakter då först Sergej Lomanov och sedan Dmitrij Saveliev kom helt fria, men efter 13 minuters spel kunde Igor Larionov ge Ryssland ledningen.

– Vi var kvar i Norge-tempo. Första kvarten var det bara ett lag på isen, säger förbundskapten Franco Bergman.

”Fantastiskt skönt”

Svenskarna ägnade sig mest åt bolltransport och lät inte bollen göra jobbet, men efter en halvtimmes spel fick de regerande världsmästarna ordning på boll, klubbor, skridskor och skallar. Vändningen kom med kvitteringen, som tillkom sedan Daniel Berlin hittat Patrik Nilsson med en fantastisk passning. Sverige nöjde sig inte med det. Daniel Andersson gjorde 2-1 och även 3-2 sedan Sergej Sjaburov kvitterat.

Sverige fortsatte att imponera i den andra halvleken och ledde med 6-3 efter 67 minuters spel. Sergej Lomanov gav matchen ny nerv med två mål inom loppet av en dryg minut, men närmare än så kom inte ryssarna. Jonas Edling säkrade segern med sitt 7-5-mål, sedan Erik Säfström kört upp bollen från sin vänsterhalvsposition.

– Ryssarna kom ikapp men vi knöt ihop säcken. Det var fantastiskt skönt, säger Patrik Nilsson.

Allt är dock inte frid och fröjd i svensklägret. Mittfältsstjärnan Daniel Berlin fick föras till sjukhus för att sys efter att ha fått en motståndares skridsko på skinkan.

– Vill det sig illa så är han borta, säger lagkaptenen Andreas Westh.

Segern innebär att Sverige vann gruppspelet och får möta gruppfyran Finland i lördagens semifinal, som spelas i Arena Vänersborg. Ryssland och Kazakstan gör upp om den andra finalplatsen.