Svensk mirakel- vändning i Moskva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

Sverige låg under med 1–4 i paus – vann med 5–4

Se upp, Ryssland – Sverige vill vara med och slåss om VM-guldet.

Förbundskaptenen Anders Jakobssons manskap svarade i kväll för en heroisk insats och vände 1–4 till 5–4 i Moskva.

– Vi kan om vi kör allihopa, säger tremålsskytten Anders Östling till Radiosporten.

De svenska spelarna såg annars sänkta ut redan efter en halvtimme i kvällens gruppspelsmatch. Marcus Bergwall brände en straff och i anfallet efter kontrade Pavel Ryazantsev in 3–1 till Ryssland. Blott fyra minuter senare ökade Sergej Lomanov på till 4–1 med sitt andra mål för dagen.

Men i pausvilan hände något med Sverige. Svenskarna knät nävarna och startade omgående upphämtningen genom Anders Östlings reducering. Måltjuven David Karlsson höll sig sedan framme och rakade in både 3–4 och 4–4.

”Vi kör slut på dem”

Och med en kvart kvar smackade Västeråsstjärnan Anders Östling in sitt tredje mål för dagen på hörna.

– Vi kör slut på dem i andra, säger David Karlsson till Radiosporten.

– Vi kommer ihop på ett helt annat sätt i andra halvlek, det är en härlig moral i det här gänget, alla vill åt samma håll, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Enkel resa till final

Den fantastiska vändningen fullbordades på blott 27 minuter. Skyttekungen Patrik Nilsson gick för ovanlighetens skull mållös av isen. Inför onsdagen hade han gjort mål i 25 matcher i följd.

Sverige är obesegrat och leder nu gruppen inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Norge i morgon.

Resan fram till söndagens VM-final ser ut att bli behaglig då det förmodligen blir Kazakstan som motstånd i semifinalen. Ryssland, däremot, tvingas förmodligen mäta sig med Finland för att nå final.