Hajar allvaret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-22

Humberto Brenes om sitt djur-engagemang

Inte så – men så här Humberto Brenes engagerar sig för hajarna. Vykortet i hans händer visar, t v, hur hajen hamnar upp och ner utan fenor och t h hur det ska se ut – en haj med fenor.

Monte Carlo. Samtalet glider in på samma ämne flera gånger när Aftonbladets utsände träffar Humberto Brenes.

Hajar.

– Jag kan inte förstå att man behandlar dem så grymt, säger pokerstjärnan från Costa Rica, som spelar turnering på hemmaplan denna vecka.

De hajar Hela familjen Brenes är engagerad i hajarnas väl. Här flankeras Humberto av dottern Jessica, 15, och frun Patricia.

Med start i dag, 22 maj, spelas Latin American Poker Tours andra deltävling. Efter premiären i Rio de Janeiro väntar nu spel i San José, Costa Rica. Och därmed kommer den spektakuläre och snacksalige Humberto Brenes tveklöst att stjäla stor plats i rampljuset i och med att det är hans hemmaplan. Om än en hemmaplan som han inte vistas så mycket på.

Tar med sig familjemedlemmar

Det löser Humberto Brenes, stjärna i Team PokerStars, genom att ta med sig det viktigaste – det vill säga famljen – när han drar ut i världen.

– Jag gillar att ha med mig familjen när jag reser. Vi har två söner som är 19 och 17 och en dotter på 15. De brukar turas om att följa med men ibland på loven åker vi allihop tillsammans till Las Vegas, sa Humberto Brenes när Aftonbladet träffade honom i samband med EPT-finalen – PokerStars Monte Carlo Grand Final – i Monte Carlo i april.

För att kunna leva ett sådant liv krävs framgång vid pokerborden.

Vad gör dig till en utmärkt pokerspelare?

– Samma saker som gör att du lyckas med vad som helst i livet. Disciplin, intresse för det du sysslar med och att du känner trygghet i vad du gör.

Om Humberto Brenes får med sig vinstpengar från LAPT i Costa Rica kommer han inte att stoppa allt i egen ficka.

– Om jag vinner mycket pengar kan jag skänka mer till välgörenhet. Hela vår familj är engagerad i djurens väl.

Så brutalt behandlas hajarna

Han började med att engagera sig i jättesköldpaddor men skänker numera även pengar för att rädda hajarna från den brutala och plågsamma död de möter i havet vid Coco Island utanför Costa Rica.

– Det är stället där man fångar flest hajar i hela världen. Hajarna fiskas upp, fenorna skärs av och hajen kastas i havet igen. Då kan den inte styra sig själv i vattnet, sjunker ner i botten och dör hjälplöst. Jag kan inte förstå att man behandlar dem så grymt.

Skälet till att fiskebåtarnas besättning agerar på det sättet stavas effektivitet.

– Om de tog vara på hela fisken skulle jag tycka att det var okej. Men de skär bara av hajfenorna och kastar i resten för att det tar för mycket plats och är krångligare att ta vara på.

Dyr lyxvara på fina krogar

Fenorna säljs sedan vidare – för stora pengar.

– De kan få 5 000 dollar för en hajfena som når restaurangledet.

Humberto Brenes har därför ett råd till alla som äter hajfenssoppa.

– Gör inte det.

Följ ämnen i artikeln