Dagens namn: Harry, Harriet

Svenskt silver i kortbane-EM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

15-åringar bakom sensationella medaljen

Silver för de svenska tjejerna på 4X50 m fritt: Petra Granlund, Lovisa Eriksson, Sarah Sjöström, Claire Hedenskog

Med två 15-åringar i laget skrällde Sverige ordentligt i kortbane-EM.

Lovisa Ericsson vann en hård duell på sista sträckan och tog laget till silver på 4x50 m fritt.

– Det var riktigt häftigt, riktigt coolt, sade debutanten.

Mycket har fokuserats på storstjärnorna Therese Alshammar, Stefan Nystrand och Josefin Lillhage som fått ledigt från kortbane-EM.

Men några av de nya simmarna har visat att det ser både lovande och spännande ut bakom stjärnorna.

Med 15-åringarna Sarah Sjöström och Lovisa Ericsson på de två sista sträckorna grejade Sverige silver efter omöjliga Holland som slog världsrekord och vann med drygt fyra sekunder på 1.33,80.

Bakom dem kämpade Petra Granlund, 21, Claire Hedenskog, 28, och de två jättetalangerna ned stornationen Tyskland och tog silver på 1.38,00. När Lovisa Ericsson, som fått sitt genombrott i höst, slog i kaklet gjorde hon det sex hundradelar före fyra år äldre Daniela Schreiber.

”Satte målgången”

Tyskan tog in fyra tiondelar – men inte hela det svenska försprånget.

– Jag hade koll på henne hela tiden och trodde att hon simmade om mig på slutet. Men jag satte målgången, sade Ericsson som insåg att det gått vägen när hennes lagkamrater skrattade och applåderade uppe på bassängkanten.

– Det var överraskande och roligt att vi kunde ta medalj utan våra etablerade simmare. Efter försöken insåg jag att vi hade medaljchans. Men jag trodde inte att vi skulle rå på det tyska laget, sade förbundskaptenen Thomas Jansson.

Hektisk kväll

Sarah Sjöström slog igenom i våras när hon vann ett skrällguld på EM i lång bana i Eindhoven. Så hennes kapacitet var ingen överraskning. Däremot imponerade hon stort med att orka sig igenom ett mastodontprogram med fyra lopp på 95 minuter – semifinal och final på 50 m fjäril (finalsjua på 26,10) och final på 100 m fritt (sexa, svenskt juniorrekord med 53,45) och slutligen lagkappen.

– Det gick väldigt bra, men jag är missnöjd med finalen på 50 m fjäril. Jag hade höga förväntningar så då blev jag arg. Men då bestämde jag mig för att släppa ut ilskan i lagkappen i stället. Det är den bästa tid jag gjort, sade hon om 24,31 som tog Sverige förbi Tyskland och upp på andra plats inför slutsträckan.

Petra Granlund, guldmedaljör på 200 m fjäril i torsdags, hade 25,05 på startsträckan och Claire Hedenskog var snabbast av svenskorna med 23,81.

För Sjöström återstår dessutom bästa grenen, 100 m fjäril som startar på lördagen.

Joline Höstman slutade femma i finalen på 200 m bröstsim på 2.22,97. Det var 95 hundradelar över hennes personliga rekord och 1,3 sekunder från medalj.