Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vapnet: En unik hjärna

Publicerad 2014-08-20

EM-mästaren: ”Jag tänker alltid att det inte kommer gå...”

En unik kropp, en unik talang, men Sarah Sjöströms guldsimning visade ett drag som kan bära längre:

En unik simmarhjärna.

– Hon tror att hon är bäst. Och hon är det, säger tränaren Carl Jenner.

Det räckte inte att slå konkurrenterna, hon var tvungen att besegra EM-programmet också.

De senaste dagarna har Sarah Sjöström oroat sig för det ”amerikanska” upplägget som krävde en monstersimning, med en semifinal på 100 meter fritt bara minuter före finalen på 50 fjäril.

När Sportbladet träffar henne efter loppen har hon en guldmedalj i handen, ett leende över hela ansiktet och ett erkännande med sig:

– Det är jobbigt bara att ta sig upp på startpallen. Hundra frisim är den gren jag får allra mest laktater (mjölksyra) av, så det var riktigt tufft att återhämta sig.

Du har haft mycket respekt för det här kvällspasset?

– Jag har gått och oroat mig i flera dagar, funderat på om det verkligen är det bästa, om jag kanske skulle ha något annat upplägg. Men det är väldigt svårt att välja bort en av sina bästa distanser.

”Finns ingen rädsla”

Sarah Sjöström tog guld efter en utklassning och en finalsimning på 24,98, hennes tredje tid under drömgränsen 25 sekunder i sommar.

En del av förklaringen är att hon är en unik simmare, tekniskt och fysiskt.

En annan är att hennes unika simmarhjärna, en unik psykologisk talang.

– Det, kombinerat med hennes tävlingsinstinkt, har Carl Jenner förklarat för Sportbladet.

– Sarah vill tävla, hon är inte rädd för det. Vinst eller förlust, hon tar det i stunden. Jag har aldrig sett något liknande. Det finns ingen rädsla.

Sarah Sjöström fyllde 21 år i söndags, hon har redan vunnit åtta mästerskapsmedaljer på lång bana, och var – med tanke på förutsättningarna – själv överraskad över sin guldtid i går.

– Den är riktigt bra, faktiskt. Väldigt bra. När jag gjorde 24,87 i semin trodde jag att det skulle vara svårt att vara nära den tiden. Men tydligen gick det…

Förvåningen var uppriktig – men också en del av en mental metod.

Överraskar sig själv

Före EM berättade Sarah för Sportbladet hur hon alltid försöker sänka sina egna förväntningar före mästerskap.

– Jag tänker alltid att det inte kommer att gå, att jag inte kommer att göra några jätteresultat. Som inför VM i fjol, då hade jag låga förväntningar.

En medveten strategi?

– Jag vet inte, det bara är så. Jag överraskar mig själv varje gång jag tävlar. Jag kommer att fort- sätta så.

Sarahs simmarhjärna

STRATEGISK BEGÅVNING.

En av de svåraste utmaningarna för en simmare på absolut elitnivå är att klara att simma sitt eget lopp, att inte hetsas och stressas av konkurrenterna utan följa sin race-plan till punkt och pricka.

Många simmar en hel karriär utan att riktigt klara av det. Sarah Sjöström var fenomenal på det redan som femtonåring.

TAKTISK INTELLIGENS.

Sarah Sjöström visste att tisdagens finalpass skulle vara hela EM:s tuffaste, med semifinal på mjölksyredistansen 100 meter frisim bara ett par minuter före finalen på 50 fjäril.

I morgonpasset simmade hon in på näst bästa tid, vilket innebar att hon fick simma i den första semifinalen på kvällen, och gavs ett par extra minuters vila. Det kan ha varit avgörande – men det var ingen slump.

– Det var lite taktiskt faktiskt. Jag simmade ju sista heatet i försöken, så jag såg lite vad alla hade gjort. Man får tänka lite. Det hade varit svårare om jag fått simma i andra heatet, förklarade Sarah.

PSYKOLOGISK OMGIVNING.

Tränaren Carl Jenner har arbetat med Sjöström under hela hennes karriär, och känner henne utan och innan. Efter OS-missen 2012 var Sarah sliten efter fyra års intensiv satsning. De kunde hetsat vidare, men valde att ta en timeout för att ge henne tid för annat; skolan, socialt liv. Träningen låg lite på is, och när Sarah kom tillbaka var hon sugen på sport igen.

MENTAL TALANG.

En viss sorts psykologi kan man träna eller tävla sig till. En annan del kan man ha naturligt. Sarah Sjöström har alltid sett simning som något roligt och ångestbefriat.

– Hon vill tävla, hon är inte rädd för det. Vinst eller förlust, hon tar det i stunden. Jag har aldrig sett något liknande. Det finns ingen rädsla, säger Carl Jenner.

Var kommer det ifrån?

– Hon har haft en väldigt positiv erfarenhet av simning. Hon tror att hon är bäst – och hon är det. Så länge som hon tror det, så länge som hon mår bra, så kommer hon att bli bäst.

Följ ämnen i artikeln