Poker i London och tre ”turneringsknep”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-24

Förra helgen spelade jag två turneringar på Gutshot Club i London.

Jag kom på 22:a plats av 95 spelare i fredagens återköpsturnering, och sedan på 20:e plats av 130 i lördagens ”enköping”, som en freezeout numera kallas i svensk pokerslang. Inom synhåll för pengarna som i bägge fallen delades ut till och med nionde plats, men dessvärre inte ända fram...

Till min överraskning var det gott om andra svenskar i lokalen, eftersom finalen i student-SM i poker hölls just på Gutshot samma helg! Det hade jag faktiskt missat.

Men jag ska denna vecka delge dig tre ”turneringsknep” du kommer att ha nytta av, nämligen dessa:

1. Lär dig att blanda en kortlek på ett professionellt sätt. I återköpsturneringen på Gutshot fanns ingen dealer (utom på finalbordet), utan spelarna blandade och kuperade själva – och jag lovar att du får respekt, även på hemmafronten, om du kan hantera leken korrekt. Hur det går till lär jag ut i Pokerhandboken på sid 41-43!

Och blandar motståndaren som en tönt, så glöm inte att ha ögonen på leken för att kolla vilka kort som ligger i botten och inte kommer i spel; den informationen är viktig!

2. Var medveten om att har du en genomsnittligt stor stapel – och storleken på ”average stack” visas numera oftast på skärmar i turneringslokalerna – så ligger du faktiskt aningen BÄTTRE till än de flesta. Det är erfarenhetsmässigt nämligen så att det finns färre stora och flera små staplar, när man väl hunnit en bit in i turneringen. Ligger du exakt på en genomsnittlig stapel, är det faktiskt mellan 55 och 60 procent av spelarna som har färre marker än vad du har; det kan vara bra att veta.

3. ”Sammansättningen” av motståndarnas markerstaplar säger en del om deras spelstil. Om spelare A och spelare B bägge har 15 000 var i marker, men A har mängder av marker i små valörer medan B däremot bara har ett fåtal marker men i övervägande höga valörer, så skvallrar det om att A sannolikt är ”lös” och därför är med och chansar i många potter, medan B troligen är tajt och bara går med i ett fåtal potter men där nästan alltid har en kvalitetshand.

Detta är viktiga ledtrådar om du plötsligt flyttas till ett nytt livebord, och ställs inför nya motspelare som det snabbt gäller att få pejl på!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Analysen

Följ ämnen i artikeln