Kritiken mot spelutredningen växer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-23

Den nyligen framlagda spelutredningen kritiseras alltmer för sina slutsatser. Även de som gäller ett av de viktigaste direktiven, om att motverka spelmissbruk, hudflängs ordentligt av den ansedde psykologen Thomas Nilsson över hela tre sidor i senaste numret av Poker Magazine. Bara riktigt inbitna kramare av statsmonopolet har hittills uttryckt tillfredsställelse.

Och i en synnerligen läsvärd krönika i senaste numret av First Poker presenterar Ola Brandborn – regerande svensk livemästare i hold’em – dessutom en knivskarp analys, och sällar sig därmed till den växande skara som hittat häpnadsväckande brister i utredningen när det gäller just poker.

Vad är det då som utredarna påstår? Jo, bland annat att Caribbean Stud är en av de populäraste formerna av poker! Man häpnar. Caribbean Stud är ju inte en form av poker i betydelsen att man över tiden psykologiskt och matematiskt försöker överlista sina medspelare, utan i stället ett kasinospel där banken har en fördel och man bara lånat in rangordningen av de olika kortkombinationerna från pokerspelet.

Det vore som att jämställa roulette med pyrra, bara för att man i bägge fallen använder spelkulor.

Men värre blir det när utredningen försöker ta upp de eventuella förutsättningarna för att kunna tillåta turneringsspel om låga insatser på privata klubbar! Utredarna visar sig då hysa följande grava missuppfattning beträffande turneringar, att deltagarna”[...] inledningsvis spelar poker vid ett flertal bord. Vinnarna vid borden spelar vidare i delfinaler.”

Sådant tangerar gränsen för tjänstefel. Som Brandborn obarmhärtigt framhåller har utredarna Nyrén och Alling tydligen bildat sig en uppfattning om turnerings­poker genom att kolla in några avsnitt av Pokermiljonen eller en annan specialsydd-för-tv-produktion, i stället för att vara på plats under en riktig tävling.

Vi kan helt enkelt inte stillatigande finna oss i spelutredarnas slutsatser, när dessa grundar sig på bevisbart felaktiga utgångspunkter. Svenska pokerförbundet måste därför framföra skarpast möjliga kritik i sitt kommande remissvar, och yrka på en ny, separat utredning vad gäller ”vårt” spel.

Det vore därför nyttigt att ta med utredarna på till exempel en större Cosmopolturre, och äntligen låta dem se hur riktig tävlingspoker spelas … och samtidigt låta dem få ta del av glädjen, spänningen och den oförlikneliga atmosfären. Kanske skulle de då bättre förstå varför uppemot en kvarts miljon svenskar numera ingår i den nya folkrörelsen.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln