Sportbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Flinck: Behöver rasa ihop som Bengan Boys

Uppdaterad 2024-08-07 14.32 | Publicerad 2024-08-06 09.55

LILLE. En näve Kroatien 1996, ett rejält mått Sverige 2012 och så kryddat med Sverige 2018.

Men ”Mind the GAP”!

Följ ämnen
Handboll

Sverige slog Ungern efter rysare – klart för semifinal i OS

Minns ni OS 1996?

Bengan Boys jagade guldet de saknade efter VM-titeln 1990, EM-guldet 1996 och den förlorade OS-finalen 1992.

Man stormade fram mot finalen genom att bland annat slå ärkefienden Ryssland – som man förlorat mot i senaste OS-finalen, VM-”semifinalen” 1993 och EM-semin tidigare samma sommar – köra över Kroatien i gruppen och avfärda Spanien i semifinalen med fem mål.

I finalen väntade Kroatien på nytt och det svenska guldet räknades hem på förhand.

Men Sverige fick en mardrömsstart och låg tidigt under med åtta bollar. Man fick jaga resten av matchen och hann aldrig ikapp innan slutsignalen gick (26–27).

Vi hoppar fram 16 år och ett uträknat Sverige, som hade missat VM i playoff tidigare på sommaren och haft ett småknackigt gruppspel, skulle upp i kvartsfinal mot Danmark som var färska europamästare med en ny gyllene generation (Landin, Hansen, Lauge).

Sverige plockade bort Mikkel Hansen, nyss utsedd till bäst i världen, Johan Sjöstrand var magisk i mål, Sverige vann, fick en drömsemi mot Ungern och gick till OS-final.

Sex år senare ställdes Sverige mot Danmark i nästa utslagsmatch i ett mästerskap: EM-semifinal 2018.

Danskarna, som tagit OS-guld 1,5 år tidigare, var storfavoriter mot ett sargat Sverige som inte spelat om medaljer sedan London-OS.

Sverige vann igen, nu i en klassisk thriller som gick till förlängning.

Glenn Solberg.

Bästa gruppspelet i ett OS någonsin?

Det är sådan halmstrån i den svenska landslagshistorien vi måste greppa nu för att hitta tron på att det här ska gå.

Danmark behöver rasa ihop tidigt i matchen i kväll, som Bengan Boys gjorde i finalen 1996, när styrkeförhållandena mellan lagen nu är ungefär som de var inför OS-kvartsfinalen 2012.

Och så får spelarna i laget som var med i EM 2018 ta fram minnena från semin då, vilket är senaste gången Sverige slog ut Danmark i ett mästerskap.

För jag kan inte påminna mig att jag sett ett lag göra ett lika imponerande gruppspel som Danmark, inte i OS i alla fall.

Då det var för sent på kvällen att ringa Claes Hellgren när detta skrevs så fick jag gå till böckerna för att titta längre tillbaka. Bengan Boys gick rent i tre OS-gruppspel i rad med massor av plusmål och Sovjetunionen hade en segermarginal på över tio mål i snitt i gruppmatcherna i Moskva-OS 1980. Men de utomeuropeiska länderna var definitivt svagare då och kom ibland inte ens över 15 gjorda mål. Bengan Boys mötte lag som Australien, Kuwait och USA i OS på 1990-talet. På 80-talet gick gruppvinnarna direkt till final från femlagsgrupperna och på 90-talet de två bästa i varje grupp till semifinal. Många lag var utslagna redan efter tre-fyra gruppomgångar på den tiden.

Det här är nog den starkaste och konkurrenskraftigaste OS-turneringen på många år, kanske någonsin. Och då stormar alltså Danmark genom en grupp med Frankrike, Egypten, Norge, Ungern och Argentina med 5–0 i matcher och plus 32 i målskillnad.

Jim Gottfridsson och Lucas Pellas jublar.

Kommer jämföras med de bästa uppställningarna genom tiderna

Men det är inte bara resultaten som gör en smått förundran utan kanske framför allt spelet. Det är en mycket vacker handboll de spelar nu, danskarna. Man driver upp ett otroligt bolltempo och spelar nästan utan studs, men trots det hålls de tekniska felen nere på ett minimum.

– Bland den bästa handbollen under min regeringstid, som Nikolaj Jacobsen sa efter att gruppspelet var avklarat.

Och då har han ju sett en del som förbundskapten för ett lag som tagit tre raka VM-guld.

Man gillar ju uttrycket ”regeringstid”, det gör man.

Det är inte bara Jacobsens regeringstid just nu utan också Danmarks i handbollsvärlden. Och förmodligen för en lång tid framöver.

Den nya niometerslinan vi har fått se här i OS –där Thomas Arnoldsen, 22, tagit plats mellan Simon Pytlick, 23, och Mathias Gidsel, 25 – är redan bäst i världen. Och ”Mind the GAP” (Gidsel, Arnoldsen, Pytlick), som danske handbollsoraklet Rasmus Boysen döpte kedjan till i början på OS, lär dominera i sju-åtta år till.

Jag tror att vi om ett par-tre år kommer att jämföra ”Mind the GAP” med några av tidernas bästa niometerslinor i landslagssammanhang: Lövgren-Andersson-Olsson i Bengan Boys, Jugoslaviens Vujovic-Portner-Cvetkovic i mitten på 80-talet, Sovjetunionens Atavin-Tjumentsev-Tutjkin i slutet av 80-talet, Kroatiens Lackovic-Balic-Metlicic på 00-talet och Les Experts Narcisse-Karabatics-Fernandez på 10-talet.

Till niometerslinan i Danmark kan vi lägga Emil Nielsen, Mads Hoxer, Magnus Saugstrup, Simon Hald, Emil Jacobsen... ingen av dem har fyllt 30 ännu.

Det är kanske det som skrämmer mest: när OS är över och Mikkel Hansen och Niklas Landin har gjort sin ”Last Dance” är danskarnas generationsväxling redan klar. Lag som Frankrike, Sverige, Spanien och Slovenien har sin framför sig.

En nitlott för Danmark också

Det är detta fruktade danska lag som ett, i OS, mycket svajigt Sverige nu ska upp mot.

Jag säger drygt 80/20 i dansk favör, även sedan Felix Claar, var spelstil ska passa mycket bra mot det danska mittblocket, skrivits in i truppen igen.

Det hade inte låtit klokt för bara en dryg vecka sedan. Men man kan inte blunda för hur det har sett ut sedan OS drog igång.

Visst, ska Sverige vinna OS-guld hade man nog varit tvungna att besegra Danmark förr eller senare ändå. Men jag hade hellre gjort det i finalen, om man säger så.

Sedan ska vi komma ihåg att det här är sämsta tänkbara för danskarna också.

Var det något lag Danmark ville slippa i kvartsfinal så var det garanterat Sverige. Nu fick man det trots att man vann gruppen i överlägsen stil.

En nitlott i sammanhanget, för Sverige är ett av få lag som har kunnat matcha danskarna över tid de senaste åren. Tre gånger har man mötts i mästerskap under Glenn Solbergs tid. Med Sveriges siffror först: 24–26 i VM-finalen 2021, 33–30 i OS 2021 (Danmark dock inget att spela för), 27–28 i EM 2024.

84–84 totalt alltså. Som sagt: det är sådan halmstrån man måste greppa. För de är väldigt få just nu.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln