Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Hemliga testet bakom succén

Publicerad 2014-01-19

Så har Teodor Peterson höjt sina värden: ”Han sa att det inte gick”

Teodor Peterson har höjt sitt testvärde för grundkondition från 5,5 liter/minut till 5,8 liter/minut. Peterson har en pallplats i världs­cupen den här säsongen. ”Det känns som jag har en högre lägstanivå. Förra året hade jag så många toppar och dalar”, säger han.

Sprintåkaren Teodor Peterson fick höra från en väl ansedd expert att han inte kunde öka sin grundkondition.

Han trotsade domen och har förbättrat sitt testvärde till 5,8 liter per minut.

– Det kommer inte bli ­någon taktikvinst på banan i Sotji eftersom den är så tuff, säger sprintstjärnan.

Förra året påpekade Bengt Saltin, professor som varit Svenska skidförbundets expert i satsningen på hög höjd, att han inte trodde att Teodor Peterson skulle kunna höja sin maximala syre­upptagningsförmåga.

– Han sa att det inte gick för jag hade legat på samma nivå så länge, berättar Teodor Peterson.

Sprintstjärnan bestämde sig oavsett för att försöka öka grundkonditionen.

Kräver uthållighet

Och i augusti var testvärdet bättre. Åkarna är väldigt måna om att hålla sina testvärden hemliga, men för Sportbladet avslöjar Theodor Peterson sitt nya värde.

– Det har jag fått upp ganska mycket tycker jag. Till 5,8 liter från 5,5, berättar Teodor Peterson för Sportbladet.

De flesta sprintåkare ligger runt eller strax under 6 liter/minut i testvärde. Teodors landslagskollega Emil Jönsson ligger en bit över.

– Jag ligger inte så högt för att vara skidåkare, men jag har alltid presterat bra trots att jag legat lågt, säger Teodor.

Syftet med att förbättra orken är att hantera sprintbanan i Sotji som kräver en rejäl uthållighet. Under för-OS i fjol såg man att flera distansåkare gynnades.

– Uthålligheten tror jag är helt avgörande. Det finns många som kan åka runt där en gång jättefort, men det är färre som orkar det flera gånger nära inpå varandra, säger Teodor Peterson.

Han har ökat den effektiva tiden i sina intervallpass med 20 procent, han har kört mer distanspass och inte släppt den hårda träningen som under tidigare år.

En pallplats i VC

– I år har jag försökt hålla i de lite tuffare passen hela vägen fram till nu för att känna att jag har gjort något för att öka grundkapaciteten, säger han.

Han har en pallplats i världscupen den här säsongen, inför VM i fjol hade han fyra.

– Det känns som att jag har en högre lägstanivå. Förra året hade jag så många toppar och dalar, säger han

Och formen den ska komma, efter dagens SM-sprint åker han på hög höjd.

– Jag känner inte att jag har lyckats på mästerskapen hittills just med formtoppning. Nu gör jag lite annorlunda. Jag kommer att köra mer ­efter eget huvud, säger 25- åringen som varit med på ­sen­aste OS och två VM.

Peterson om...

...sprintbanan i Sotji

Banan är tuff och avslutas med en backe på cirka 45 sekunder in mot upploppet.

...banan

”Jag tycker den är bra ur mental synvinkel. Det är start och så är det en backe och sen en liten viloperiod, sen en backe till och upploppet”.

...taktiken

”Även om man är pigg, bör man ligga långt fram in i sista backen. Händer det något i backen och man inte är i rygg så hinner man inte annars”.

...sin plan

”Så som jag vill att det ska vara är att man kommer in i sista backen först, så man kan känna hur de andra åker. Då måste de i alla fall åka runt en.”

Följ ämnen i artikeln