Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

2013 är guldåret

Publicerad 2013-04-06

Abrahamsson: Väntan är över – Skellefteå AIK är mer komplett än i tidigare finaler

Tredje raka finalen och Guldstaden har väntat i 35 år.

Nu tror jag väntan är över.

Men blir det Luleå är det bara en drömfinal – absolut ingen drömmotståndare för Skellefteå.

TREDJE RAKA FINALEN Skellefteå jublar efter Jimmie Ericssons avslutande 3–1-mål. Därmed är Skellefteå i SM-final – precis som 2011 och 2012.

Först en hyllning till Linköping. För ett år sedan undvek de kvalserien med minsta möjliga marginal. Ur spillrorna av förra säsongens kaos har Roger Melin pumpat in spelglädje i laget och framtidstro i föreningen. Trots att det bara blev fem matcher pressade de verkligen storfavoriten Skellefteå.

Det som definitivt fällde Linköping var att de inte lyckades vinna den andra matchen i Cloetta Center. Viktor Arvidssons sena kvittering och John Klingbergs avgörande mål blev början till slutet av säsongen.

Sansad glädje – viktigaste kvar

Ännu en gång var det ungdomarna som ordnade segern åt Skellefteå, och jag har tappat räkningen på vilken gång i ordningen. Med åtta minuter kvar dansade slutspelets stora överraskning Petter Emanuelsson igenom Linköpings försvar och sköt det matchvinnande målet.

Ingen kan säga något annat än att Skellefteå är ett värdigt finallag.

I omklädningsrummet härskade en kontrollerad glädje. Lättnad över att finalplatsen var säkrad, men också att det viktigaste fortfarande återstår:

– Det är fortfarande lika häftigt att vara i final och jag tror samtidigt att vi har lärt oss en hel del av de tidigare finalerna, sa lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Vad betyder egentligen Skellefteå två tidigare finalförluster?

Att de skaffat sig den rutin och erfarenhet som krävs för att gå hela vägen eller att det ligger som ett tungt psykologiskt ok på spelarnas axlar?

Lagets Young Guns skiter i historien, de bara öser på. Men i finalen måste Skellefteå få bättre fart på det som ska vara lagets två ledande formationer.

För Skellefteå har ett mer komplett lag än någonsin tidigare.

Framför allt är backsidan den bästa som klubben har skickat ut i en SM-final. Erik Andersson och Martin Sevc har anslutit under säsongen och varit de två bästa backarna under slutspelet.

Luleå den tuffaste

Just Martin Sevc kan vara den viktigaste värvningen Lars Johansson har gjort under sina framgångsrika år som sportchef. Sevc har ett makalöst facit med tre SM-guld under åren i Färjestad. Med sin tuffhet, cynism och vinnarinstinkt är tjecken en drömspelare i ett slutspel.

Redan i dag kan Luleå säkra finalplatsen och jag tror också att norrbottningarna är den tuffaste motståndaren för Skellefteå. Att Färjestads backuppsättning och haltande grundspel ska orka stå emot Skellefteås offensiva kraft känns osannolikt.

Om vi jämför de båda Norrlandslagen är både målvaktsparen och backsidan jämbördig.

Offensivt har Skellefteå en på pappret en vassare forwardsuppställning. Problemet så här långt under slutspelet har varit att de inte fått i gång alla kuggar. Det finns betydligt mer att hämta av spelare som Pierre-Edouard Bellemare, Erik Forssell, Jimmie Ericsson och framför allt Bud Holloway.

Nu är det lagets ungdomar som har tagit laget till ett nytt guldläge men ska det räcka hela vägen måste även de mer etablerade stjärnorna toppa formen.

Det bli helt avgörande för om 35 års väntan äntligen ska vara över.

SKELLEFTEÅS TVÅ FINAL- FÖRLUSTER

Deppigt 2012.

Skellefteås tunga finaler de två senaste åren:

2011

Färjestad–Skellefteå 4–1

Färjestad gick ifrån till 3–0 efter en period i den första finalen och vann till slut med 5–4. Skellefteå kontrade med att vinna den andra matchen på hemmaplan efter förlängning, då Jimmie Ericsson blev matchhjälte. Sedan tog det stopp. Färjestad vann tre raka matcher och säkrade guldet.

2012

Skellefteå–Brynäs 2–4

Brynäs stal hemmaplansfördelen genom att vinna den första matchen i Skellefteå Kraft Arena med 6–3 och tog sedan två raka uddamålssegrar. I den fjärde finalen var Jakob Silfverberg ett stolpskott från att bli guldhjälte för Brynäs i förlängningen, men i stället avgjorde Oscar Lindberg för Skellefteå. Västerbottningarna knep också den femte finalen, men Brynäs vann sedan match nummer sex i Gävle med 2–0 och säkrade guldet.

FÖRBEREDELSERNA 2013

En matchledig vecka väntar för Skellefteå innan den första finalen spelas nästa lördag.

Upplägget kommer i stort sett att se ut som under uppehållen tidigare den här säsongen.

I dag och i morgon är det ledig innan laget går på is och tränar fys på måndag.

– Ser man i förlängningen är det bra att man får läka ihop, inte bara fysiskt utan även mentalt. Det känns bra att vi får ett break nu, säger tränaren Hans Wallson.