Försök att inte gå inte ”All in” allt för ofta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-07

Även om poker i hög grad är skicklighetsbaserat, är slumpinslaget i en enskild turnering påtagligt.

Som världsmästaren 1983, Tom McEvoy, har formulerat det: ”Vinnare kombinerar extremt bra omdöme med en hel del tur.”

Till pokermatematikens realiteter hör att ju fler gånger du är all-in med hela din markerstapel mot en högre stapel som synar dig, desto större är risken att du åker ut ur turneringen.

Om vi antar att du har K-K mot A-J, så har du ett överläge med cirka 72% mot 28% (lite beroende på hur färgerna sitter). Tar du en sådan konfrontation, vinner du den alltså nästan tre gånger av fyra.

Men om du tar motsvarande konfrontation fem eller sex gånger totalt, vilket inte vore oväntat under en tredagarsturnering som SM? Då ser matematiken ut så här, om du tittar framåt:

Chansen att vinna en konfrontation: 72%. Chansen att vinna två konfrontationer: 52%. Tre: 37%. Fyra: 27%. Fem: 19%.

Utslagen fyra av fem gånger

Om vi i detta räkneexempel antar att du vore all-in varje gång mot en större stapel, kommer du alltså att med över 80% sannolikhet slås ut i någon av dessa konfrontationer. Det är som att spela rysk roulette: varje gång du snurrar på trumman och trycker av är chansen bara 1 på 6 att patronen ska sitta i ”rätt” läge, men upprepar du det tillräckligt många gånger är det kört – tro mig.

I praktiken kan du knappast undvika att förr eller senare tvingas gå all-in i en turnering (eller i ett no-limit cash game), men vad du i görligaste mån alltså måste sträva efter är att (a) hålla antalet sådana tillfällen till ett minimum, av matematiska skäl, och (b) hellre gå all-in mot en mindre markerstapel än din, inte en större. Förlorar du en konfrontation mot en mindre stapel har du i alla fall marker kvar och är fortfarande med i spelet, om än med reducerat ammunitionsförråd.

För en god pokerspelare handlar det alltså, precis som på börsen eller optionsmarknaden, om riskbedömning. Står oddsen och din potentiella vinst i relation till den risk du tar, om du nu bestämmer dig för att skjuta fram hela keramiken? Fundera över den saken först.

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln