Håland: Känner mig kränkt
Publicerad 2013-02-27
Ensam utpekad svensk – slår tillbaka mot SVT-dokumentären
Förre landslagsåkaren Lars Håland, 50, ställs som ende svenske åkare mot väggen för att ha haft onormalt höga blodvärden i slutet av 90-talet. Nu rasar han mot Uppdrag gransknings reportage.
– Jag känner mig kränkt av den här intervjun och vill inte vara med i programmet, säger han.
SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av hemliga listor över skidåkares blodvärden i samband med en världscupstävling i finska Lahtis 1997. Listorna visar att flera åkare hade onormalt höga blodvärden i slutet av 90-talet, en av dem var svenske Lars Håland (alla anklagade ser du i ett bildspel här). Den då 34 år gamle åkaren hade enligt Uppdrag gransknings listor ett blodvärde på 175, något han själv förvånas över.
– Det låter ovanligt högt. Jag har alltid legat ganska lågt, säger han i programmet.
”Inte gjort något”
Svenske antidopningsexperten Bengt Saltin säger i programmet att det under slutet av 90-talet ”helt klart pågick någon form av blodmanipulation”. När UG träffade Lars Håland frågade de honom om han använt sig av preparatet EPO eller bloddopning, vilket han snabbt förnekade. För Sportbladet berättar Håland att han nu känner sig kränkt och utpekad.
– Hasse (Svens) som gjorde intervjun ringde upp mig och frågade om han fick komma och ställa lite frågor om hur det var att tävla på 90-talet under den tunga perioden när mycket dopning pågick. ”Ja, det kan du väl”, sa jag. Men i stället började han peka ut mig som skyldig, det kändes inte alls bra. Jag blev väldigt arg och ledsen.
175 är ett högt blodvärde, hade han inte rätt att ställa frågorna?
– Jag vet ju att jag inte har gjort något. Testerna är tagna för 16 år sedan och jag tror inte att apparaterna som användes är tillförlitliga. Att han frågar mig om mitt blodvärde är okej, men när han frågar om jag använt otillåtna medel för att få upp HB-värdena så känns det väldigt kränkande.
Får inget svar
Håland berättar att han i torsdags kväll fick ett mejl från Uppdrag granskning med information om vad som skulle visas från intervjun. Han blev ombedd att godkänna materialet, men var för sent ute.
– Jag kollade inte mejlen förrän på fredag. Men de hade satt en deadline till klockan 15.00 och då var jag tydligen för sent ute, för jag svarade senare på kvällen.
Vad svarade du?
– Att jag kände mig kränkt av den här intervjun och att jag inte ville vara med i programmet. Jag tycker att intervjun är väldigt ful gjord.
Har du fått något svar?
– Nej, de hör inte av sig. Och det tycker jag är riktigt dåligt, bedrövligt faktiskt.
Kommer du att se programmet?
– Jag vet inte, kanske. Jag har i alla fall informerat mina närmaste om att UG har varit på mig och anklagat mig för höga blodvärden. De reagerade också starkt, jag har ju blivit anklagad för något som jag inte har gjort, säger Håland.
”Intervjun var rättvis”
Reportern Hasse Svens förvånas när han nås av beskedet att Håland tagit illa vid sig.
– Vi möttes och skiljdes på samma trevliga sätt så jag är lite förvånad över det här måste jag säga. Men det är klart att ingen av de aktiva som vi intervjuat har tyckt att det varit roligt.
Var du för hård i din utfrågning?
– Nej, jag tycker att intervjun var rättvis. Det hade känts konstigt om jag inte hade ställt den frågan. Det är ju vad alla antidopningsexperter undrar när de får se sådana här höga blodvärden, säger Svens.