Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Det blir en dödsmarsch”

Publicerad 2011-07-21

Tour de France går in i sitt tuffaste skede

Ta Tour de Frances tuffaste bergsetapp och multiplicera den med tre.

Kvar får du Col Agnel, Col d’Izoard och Col du Galibier – skräckens berg.

– Det blir en dödsmarsch, säger Team Skys sportchef Sean Yates.

”Åh, Col Bayard, åh, Tourmalet ... bredvid Galibier är ni värdelösa”.

Tourgeneralen Henri Desgranges visste vad han talade om redan 1911 när stigningen upp mot Col du Galibier introducerades i Tour de France. En överdrift förstås, Col Bayard och Tourmalet är inte direkt några lilleputtberg, men Col du Galibier bjuder med sina 2 645 meter över havet på den högst belägna målgången i Tourens 108-åriga historia.

– Col Agnel är lång och Col d’Izoard är ond. Det är visserligen den enklaste sidan att bestiga Galibier på, men det kommer ändå att göra riktigt ont. För alla åkare som inte kämpar för en topp 10-placering blir den här etappen en dödsmarsch, med tanke på hur lång tid de befinner sig på 2000-meters höjd, säger Team Skys sportchef Sean Yates.

"Väldigt ovanligt"

Men det är knappast bara den tunna luften som kommer att plåga cyklisterna i dagens 20-milaetapp från italienska Pinerolo till Gali-bier Serre-Chevalier. Sträckans första bergspris vid Col Agnel är högre beläget än målgången (2 744 meter) och mellan dessa två mardrömsstig-ningar ska Thomas Voeckler, Alberto Contador och alla de andra dessutom klättra 2 360 meter uppför Col d’Izoard.

– Att alla tre stigningar är över 2 300 meter höga är väldigt ovanligt under en etapp. Normalt sett är var och en av stigningarna såna som gör skillnad, där

flera cyklister kan tappa och fältet luckras upp – och nu finns det tre stycken på rad! Det är en av de tuffaste etapperna i Tour de Frances historia, säger Eurosports expertkommentator Anders Adamsson.

Lägg där till att cyklisterna inför den artonde etappen redan lagt nära 300 mil bakom sig och det redan extrema kraftprovet blir än mer extremt.

– Den här sträckan är en best som kommer att pröva alla åkare, vissa för överlevnad, andra för ära och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av att se på som åskådare, säger förre proffscyklisten Matt White.

– Det här är nog ungefär vad man kan få ut av en elitidrottsman, menar Anders Adamsson som håller fjolårsvinnaren Alberto Contador som favorit när nu Touren ska avgöras.

– Han har vunnit alla treveckorslopp han ställt upp i förutom sin första Tour och har en enorm återhämtningsförmåga. Jag tror det kommer att stå mellan honom,

Cadel Evans och Andy Schleck. Thomas Voeckler kommer att bli av med ledar-

tröjan snart.

700 000 åskådare förväntas

Frågan är bara om fransmannen blir av med den redan i dag eller lyckas hålla ut till morgondagens klassiska etapp med målgång på Alpe d’Huez. Uppskattningsvis kommer 700 000 åskådare att kanta de slingriga vägarna upp till toppen.

– För mig är Alpe d’Huez när idrott är som bäst. Folk har tältat där i åtta–nio dagar och kommer att skapa en ljudtunnel längs hela vägen, det

kommer att bli ett enormt tryck, säger Adamsson som tror att cyklisternas mentala styrka spelar en minst lika stor roll som den fysiska i Tourens slutskede.

– Konditionsmässigt skiljer det nästan ingenting mellan toppcyklisterna, det handlar bara om psyke. Se bara på Lance Armstrong, han vann inte sina titlar på sin överlägsna fysik utan för att han var överlägsen mentalt.

Följ ämnen i artikeln