”Vi får aldrig en Annika”
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-03
Herrarna har bredd - men inte toppen
BARSEBÄCK
Sju svenska segrar på Europatouren och en vinst i USA, bara i år.
Men räkna inte med en svensk golfstjärna i den yttersta världseliten.
– Nej, tyvärr får vi nog inte fram en spelare som blir bland de fem bästa i världen.
Säger Jesper Parnevik inför Scandinavian Masters.
Europatouren vimlar av svenskar och Henrik Stenson, Calle Pettersson, Johan Edfors och Robert Karlsson är alla rankade bland de 50 bästa i världen. Och sju titlar på Europatouren 2006 har vunnits av svenska spelare.
Svensk golf är bred – och het. Men när får vi en svensk bland de fem bästa i världen?
– Jag tror inte det händer, säger Jesper Parnevik.
”Calle har bäst chans”
– Den som vill nå den yttersta världseliten måste spela i USA. Colin Montgomerie har varit kung i Europa i alla år, men har aldrig vunnit i USA och då är man ingen världsstjärna.
Men det finns svenskar som spelar bra i USA?
– Jo, men just nu har vi ingen svensk som hugger om vinster varje vecka han stället upp, och det måste man göra för att vara rankad i toppen.
Ser du ingen svensk spelare som kan nå en plats bland de fem bästa inom säg, tio år?
– Nej, tyvärr. Calle (Pettersson) har störst chans att hugga på segrar, han har huvudet för det, men konkurrensen är jävligt hård. Och han saknar slagen som dom bästa har.
– Men frågan är om vi verkligen kan förvänta oss en svensk så högt upp. Vi behöver få fram en 17-årig supertalang som är grym direkt, säger Parnevik.
Fel i systemet
Han är tveksam till om det kommer att hända.
– Inte med det system vi har i dag, där nioåringar måste spela upp för ett pro för att bevisa att dom kan spela golf, annars får dom inte vara med. Det är ju som att köra upp för körkort fast man bara är nio år. Jag skulle gå hem med en gång och kanske spela fotboll i stället.
Calle Pettersson är den ende svensk i år som vunnit i USA. På presskonferensen inför dagens start av Scandinavian Masters förklarade han att han inte ens själv ser en framtid där han tillhör de fem bästa i världen:
– Jag kanske kan bli sexa, sjua som bäst. Jag skulle behöva slå bollen längre och för att klara det måste jag lägga om min sving och det kommer jag inte att göra, det är för sent, sa han.
För Sportbladet förtydligar han:
– Jag skulle behöva bli bättre på precis allt, varenda liten detalj i mitt spel. Jag vill inte säga att det absolut inte går att bli bland de fem, men det skulle bli väldigt, väldigt svårt.
Så långt har svenskarna till toppen
Thomas Tynander