29:e lektionen: Pottodds del V

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-16

När du har flera utvägar

Förra veckan visade jag principexempel på hur du ”accepterar” pottodds med drag till en straight eller flush när det blir din tur att tala, men också på hur du själv kan sätta pottoddsen så att du hindrar andra från att stanna kvar med sådana drag.

Du gick med före floppen eftersom det inte höjdes. Efter floppen betade Stol 2 som du vet är en mycket tajt och konservativ spelare; Stol 4 kastade sina kort; och du synade eftersom ditt straightdrag motiverade det. Nu har fjärde kortet kommit på bordet och ger dig drag även till en flush, samt till en straight flush! Det ligger redan 1?150 i potten, och Stol 2 öppningsbetar nu 800. Han har cirka 1?500 kvar efter det, mindre än vad du har. Vad gör du nu? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Glöm dock inte att du i hold’em ibland har inte bara draget till den där straighten eller flushen, utan också samtidigt ett drag till något annat. Ett exempel är när du efter fjärde kortet har ett flushdrag, samt ett färdigt tvåpar.

Antag att du har hjK-hjJ, och att floppen blev spJ-hj5-klK varpå fjärde kortet blev hj8. Detta är en mycket gynnsam situation för dig. Du har ett tvåpar i kungar och knektar, men också ett drag till en hjärterflush. Och, vilket är att lägga märke till, du har drag till en kåk. Kommer ytterligare ett hjärterkort på rivern har du flushen; och kommer det istället ännu en knekt eller en kung, har du en kåk!

Låt oss se på matematiken i denna situation. Det återstår 46 okända kort, varav hela 13 hjälper dig: 9 hjärterkort, 2 knektar och 2 kungar. Resterande 33 kort hjälper dig däremot inte. Kortoddsen är alltså 33 mot 13 = cirka 2,5 mot 1, vilket är mycket bra. Hade du bara haft flushdraget, hade du istället (som jag visat tidigare) bara haft kortodds på 4,1 mot 1.

Tredubbel chans

Här motiverar situationen att du kan stanna kvar även om motspelaren före dig lägger in en riktigt saftig bet.

Ligger det redan 600 i potten och motspelaren som talar före dig öppnar på 350, har du pottodds på (600 + 350) mot 350 = 2,7 mot 1. Och säkert minns du kardinalregeln: är pottoddsen lika med eller bättre än kortoddsen, ska du gå med.

Hade du i denna situation bara haft flush­draget, skulle samma öppningsbet på 350 från den andre istället motiverat att du lagt dig.

Kommen så här långt skadar det dock inte att påminna om ”läxan” från tidigare lektioner här i Pokerskolan: att du i ovanstående läge samt i liknande situationer ska överväga en höjning, och inte bara en syn! Du har då en tredubbel chans att vinna potten: genom att ditt drag går in på sista kortet, genom att ditt tvåpar kanske räcker till i visningen som det är, eller genom att din höjning har respekt med sig och låter dig vinna potten direkt för att de andra lägger sig!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln