Så ska Caster Semenya testas
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21
”Hon känner sig som en kvinna, och då är hon kvinna”
Konkurrenter till löperskan Caster Semenya, 18, ifrågasätter sydafrikanskans könstillhörighet.
Nu skall den överlägsna vinnaren på 800 meter genomgå en undersökning – men det rör sig inte om något ”könstest” enligt professor emeritus Martin Ritzén vid Karolinska institutet.
– Om det kan antas att hon får en fördel av att ha höga halter av manligt könshormon – om det visar sig att hon har det – då får hon inte tävla. Det är ungefär samma situation som med dopning, säger han.
I förrgår krossade Caster Semenya sina konkurrenter i damernas final på 800 meter i friidrotts-VM och korsade mållinjen nästan 2,5 sekunder före tvåan Janeth Jepkosgei, 25, från Kenya.
Några av sydafrikanskans konkurrenter har ifrågasatt Semenyas könstillhörighet och Internationella friidrottsförbundets talesman Nick Davies har bekräftat att guldmedaljösen nu skall genomgå tester.
”Hon är kvinna”
Martin Ritzén, professor i barnendokrinologi, säger att det inte rör om ett könstest.
– Inga prover kan avgöra vilket kön man tillhör. Hon är uppfostrad som en flicka, och hon känner sig som en kvinna, och då är hon kvinna, säger han.
Ritzén säger att kromosomtester inte kan avgöra löperskans kön.
– Det finns kvinnor som har manliga könskromosomer, och det finns män som har kvinnliga könskromosomer. Alltså kan man inte använda det som ett utslagsgivande prov, säger han.
Enligt Ritzén genomförs en ”rejäl utredning” i såna här fall.
– Det är tre olika steg: dels en anatomisk utredning av yttre och inre könsorgan, dels en ordentlig endokrin utredning – man tittar på alla hormoner som är inblandade, och det tredje är en genetisk utredning, säger han.
Om utredningen visar någon sjukdom som orsakar förhöjda nivåer av manliga könshormoner kan hon föreskrivas medicinering med exempelvis kortisonpreparat.
– Möjligen kan man få ett svart- eller vitt-resultat som visar att hon är normal på alla vis, att hon bara är en extremt manligt utvecklad kvinna, säger Martin Ritzén.
”Finns faktiskt inga regler”
– Om man finner någon sjukdom som bakgrund till att hon verkligen producerar extra manliga könshormoner, då får man behandla det, och efter behandling kan hon få dispens att tävla under vissa förutsättningar, säger han.
Men reglerna i den här typen av fall är oklara, enligt Ritzén.
– Det finns faktiskt inga regler för hur en sån här situation ska hanteras, utan det måste göras individuella bedömningar i varje fall, säger han.
Martin Ritzén tycker att det varit ”alldeles för mycket spekulationer” kring Caster Semenya.
– Jag tycker synd om flickan som råkat ut för det här. Och det blir bara värre ju mer som skrivs, säger han.
– En kvinna är hon eftersom hon själv uppfattar sig som kvinna. Det är det enda som gäller. Och sen får man undersöka om kvinnan på något sätt kan ha fördel av sin situation på ett för tävlande otillbörligt sätt, säger han.