Förslaget: Kanalerna som kan få sända OS

Publicerad 2013-11-15

SVT får fortsätta att slåss om OS.

När det presenterades hur en evenemangslista för större tv-händelser skulle kunna utformas fick varken SVT eller TV 4 någon extra draghjälp.

I stället anses nio kanaler vara stora nog för att vara huvudkanal till spelen.

Den senaste tiden har det diskuterats flitigt i vilka tv-kanaler stora evenemang som till exempel OS ska sändas. Till exempel sade Per-Ingvar Johnsson, (C), ledamot av riksdagens konstitutionsutskott, till TT nyligen:

– Folk har förväntningar på att kunna se OS i fri tv.

Och Gunilla Carlsson, riksdagsledamot för S, tog i förra veckan upp under en frågestund i riksdagen att den i fjol beslutat att regeringen ska inrätta en så kallad evenemangslista för större tv-händelser, något som flera europeiska länder redan har.

Minst 80 procent krävs

Nu har Myndigheten för tv och radio presenterat ett förslag på hur en särskild lista skulle kunna utformas.

Om en lista ska finnas får ett evenemang på den inte sändas så att "en väsentlig del av allmänheten utestängs från möjligheten att se på evenemanget i fri tv", skriver myndigheten.

För att allmänheten ska anses ha tillgång till en tv-kanal krävs att minst 80 procent av befolkningen har tillgång till den.

– Varför vi landade vid 80 procent var att vi bedömde att då har man beaktat konkurrensaspekterna i en tillräcklig grad, samtidigt som en väsentlig del av allmänheten inte utestängs, säger Emelie Åström, jurist vid Myndigheten för radio och tv, till TT.

SVT, TV 4, MTG och SBS har alla kanaler som når upp till gränsen på 80 procent.

Nio kanaler

Om man utgår ifrån MMS så kallade kanalpenetrationsundersökningar så når nio kanaler över gränsen på 80 procent, vilket i så fall gör dem aktuella att få vara huvudkanaler till kommande OS. De kanalerna är SVT 1, SVT 2, TV 3, TV 4, Kanal 5, TV 6 och de mindre sannolika alternativen SVT 24, Barnkanalen och Kunskapskanalen.

Ett grundläggande betalabonnemang är att jämställa med fri tv, enligt förslaget.

– Man kan definiera grundabonnemang som att det är kanaler som ofta ingår eller som man kan välja i något av de billigare kanalpaketen som erbjuds, säger Emelie Åström.

Myndigheten är noga att påpeka att den inte tar ställning till om det ska finnas en evenemangslista utan det är regeringen som kan fatta ett beslut om en sådan ska införas.

TT har sökt såväl Gunilla Carlsson som Per-Ingvar Johnsson för en kommentar.