KALORIJAKTEN

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Kostexperten ska hjälpa Anja att sluta slarva med maten

Hon har järnkoll på materialet, fysiken och åkningen.

Nu kan Sportbladet avslöja att Anja Pärson börjat räkna kalorier efter att slarvat med maten.

- Jag tar hjälp av experter, säger Pärson, som i går blev fyra i störtloppet, till Sportbladet.

Räknar kalorier. Anja Pärson har lagt om sin kost i jakten på hundradelar i världscupen.

Anja Pärson, 25, missade pallen i går i Val d"Iseres störtlopp med elva hundradelar.

Med tanke på förutsättningarna är hon nöjd med fjärdeplatsen.

Tärnabytjejen vaknade nämligen med feber i går, några timmar före start.

- Jag har som regel att inte köra med feber i kroppen men den gick ner så fort så det gick bra att köra, säger Pärson.

I dag är det störtlopp igen och när Sportbladet talade med henne i går kväll var hon osäker på start.

- Ja, då är det en annan sak för då har jag haft febern i kroppen längre.

Febern kom tillbaka

Febern kom nämligen tillbaka i går eftermiddag.

- Jag ligger här och kurerar mig på hotellet. Jag kan min kropp väl så jag gör allt jag kan.

Hon har lärt känna sin kropp ännu bättre den här säsongen. I samband med de årliga fys- och blodtesterna i höstas kollade Anja också sin ämnesomsättning.

- Det handlar om att ta hjälp av experter för att få små saker bättre och därmed hitta en högre nivå på träning.

Räknar kalorier

Hon vill inte säga vad testet av ämnesomsättningen visade men hon har uppenbarligen börjat räkna kalorier.

- Man får räkna på ungefär hur många kalorier man bränner på en dag och sedan kalkylera vad det är man ska äta, säger hon.

- Det är en balansgång. Det gäller att hitta en jämn nivå hela dagen.

Hon har haft lätt att slarva med maten på grund av det kringflackande, alpina livet.

"Svårt med kosten"

- Vi reser mycket och kan flytta runt tre gånger på en vecka. Då är det svårt att hela tiden ha det optimalt med kosten. Förut åt man vitt bröd för att det inte fanns något annat att tillgå, nu försöker jag gå andra vägar för att hittade det optimala.

I få sporter är marginalerna så små som i den alpina.

- Lika mycket som jag håller på med mitt material och min fys ska jag hålla koll på maten. Det gäller att optimera sig på alla nivåer, säger Pärson.

Johan Flinck

Följ ämnen i artikeln