När är det dags att visa sina kort? (del 4)

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-19

Det är dags att summera detta med när du ska respektive när du inte ska visa upp dina kort, de gånger du antingen vinner potten med en bet eller höjning som ingen vågar syna, eller när du lägger dig inför en motsvarande manöver från någon av de andra.

Huvudprincipen är inte oväntat denna: Du ska bara i sällsynta undantagsfall visa upp din hand, win or lose, om du inte blir synad efter femte gatan (riverkortet) och måste göra det.

Betänk att varje gång de andra spelarna får veta vad du har på handen i en given situation, ger du dem information om din spelstil. Gör det därför så gott som aldrig gratis; det är med poker som med kabel-TV, det är ”pay-per-view”. Vill de andra titta på dina kort får de snällt hala upp portmonnän eller plånboken, i sann traditionalistisk pokeranda.

Och tänk på en annan sak: det är skillnad på att visa upp korten före floppen, respektive efter femte gatan. Före floppen har din motspelare bara en höjning, eller möjligen en kontrahöjning, att sätta i relation till dina kort; men gick given hela vägen till femte gatan innan din motspelare äntligen gav upp, har han/hon färskt i minnet hela kedjan av ditt agerande: hur du höjde före floppen, betade ut efter floppen, checkhöjde efter fjärde gatan som gav dig trissen... eller vad det nu kan handla om. I ett sådant fall ger du alltså bort ett betydligt större ”informationspaket”, vilket sannolikt i längden är dåligt för dig.

Ju längre given gick, desto mindre orsak att visa upp dina kort.

Med allt detta sagt finns det dock ibland skäl till att visa upp dina kort på handen, men BARA i rätt situationer, mot rätt motspelare, och i ett genomtänkt syfte: för att få dessa att också börja visa upp sina händer, och/eller för att försöka styra deras beteende i önskad riktning under den närmaste kvarten eller halvtimmen.

Tänk på vad förre världsmästaren ”Amarillo Slim” Preston en gång sa: ”Guessers are losers in poker.” Ju mindre information de andra har om din spelstil, desto mera tvingas de göra antaganden... som riskerar att vara felaktiga och därför leder till att de gör misstag. Betänk att du VILL att de ska göra misstag. Att kunna skapa lägen för andras misstag är på sätt och vis vad skicklighet i poker handlar om.

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln