Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

100 000 kilokalorier på 23 dagars "tourande"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-24

364 mil och 21 etapper - så överlever de helvetet

Cyklisterna i världens tuffaste tour har tuggat sig igenom de extrema stigningarna och lämnat bergsetapperna bakom sig.

Vem vad äter egentligen Contador, Schleck och Lövkvist under Tour de France?

Sporbladet tog hjälp av svensken för att reda ut näringsbegreppen.

– Jag får i mig runt 5 000 kilokalorier varje dag under touren, säger Lövkvist.

Vad sägs om att sätta i sig en liter cola, ett par pizzor, tolv brödskivor med ost, ägg och bacon, ett par kaffe latte och lite frukt – och sen ge sig iväg på 20 mils cykling samma dag?

Det är - något tillspetsat – vardag för Alberto Contador, Andy Schleck, Thomas Lövkvist och de andra cyklisterna under Tour de Frances tre veckor långa eldprov.

Visserligen fyller inte Lövkvist på sina näringsdepåer genom att knapra i sig några Grandiosa-pizzor eller hinka i sig Coca Cola – men för att klara sig genom 360 mils cykling på tre veckor tillgodoser han sig runt 4-5000 kilokalorier om dagen genom energirik mat.

"Franska gourmetköket en myt"

– I slutet av touren går det inte att gömma sig längre. Då handlar det om vilka cyklister som förberett sig bäst, säger Thomas Lövkvist.

Förutom träningen inför tävlingen och vila mellan etapperna är mat en av hörnpelarna för åkarna.

Mycket mat.

– Nog äts det en del under de här dagarna. Vårt Team (Sky) har en egen kock och det gör en väldig skillnad – att Frankrike skulle vara ett gourmetland är en myt. Vi behöver aldrig vänta på maten och får färskt bröd till varje måltid, smoothies till varje frukost och middag, säger Lövkvist.

På söndag avslutar Löfkvist, 18:e cykliskt totalt i sammandraget, en för honom positiv insats touren – och sätter samtidigt i sig de sista av de runt 100 000 kilokalorier han får i sig under årets tävling. Dubbelt så mycket som en normal människa äter.

– Men eftersom maten har varit så bra hela tiden har jag inte tröttnat på att äta, jag har kvar min aptit. Men jag har upplevt den andra sidan också när jag kört utan kock. Då är andra och tredje veckan tuff när det serveras överkokt pasta och fettig entrecote.

Följ ämnen i artikeln