Jamina Roberts: ”OS blir ett slutprov”

Kravet för att fortsätta i landslaget: Topplacering

Publicerad 2024-07-25 16.57

JONSERED. Hon gör sitt fjärde OS och totalt 17:e mästerskap.

Resultatet i Paris kan avgöra om det blir mer än ett mästerskap till för Jamina Roberts.

– OS blir som ett slutprov.

Sportbladet har träffat den svenska handbollsstjärnan och landslagskaptenen hemma i hennes barndomskvarter i Jonsered.

Följ ämnen
Handboll

Det vimlar av toppspelare i handboll i både Sverige och utomlands som har handbollen i sitt DNA då mamma eller pappa eller någon annan nära släkting spelat på den högsta nivån.

Ur det perspektivet var det inte mycket i Jamina Roberts bakgrund som talade för att hon skulle bli handbollsspelare och än mindre en av de allra bästa i världen.

Pappa James var en ung sjöman från västindiska Aruba som mönstrade av i Göteborg för snart 50 år sedan. Han stannade kvar på land och blev en av Sveriges största bodybuildare genom tiderna: 187 centimeter, 140 kilo, EM-silver, VM-brons och ett av Sveriges första proffs.

Mamma Gunilla är från Norrland och spelade visserligen lite handboll som junior. Men när Jamina var två år flyttade den lilla familjen från Göteborg till Gunillas hemstad Umeå, knappast känd för sin handbollskultur, och öppnade ett gym.

– Men efter fem år fick pappa lappsjuka och då hamnade vi här i Jonsered, berättar Jamina över en fika på hantverksbageriet som är inrett i en av de nerlagda fabrikslokalerna i den gamla bruksorten.

– Jag är uppvuxen i en lägenhet 200 meter ditåt, säger Roberts och pekar. Mamma och pappa bor fortfarande kvar.

Jonsered ligger i Partilles kommun och i Partille är det handboll som gäller, närmare bestämt IK Sävehof – världens största handbollsklubb.

– En kompis från skolan som spelade handboll tog med mig till en träning när jag var åtta år.

En final på 16 mästerskap

26 år senare gör Roberts sitt fjärde OS och totalt 17:e mästerskap. Bara fyra svenska handbollsspelare har spelat i fyra OS: Magnus Wislander, Staffan Olsson, Ola Lindgren och Pierre Thorsson.

Hon har flest mästerskap av alla svenska damspelare (Isabelle Gulldén stannade på 15) och passerar i Paris Lindgrens, Olssons och Tomas Svenssons 16 mästerskap. Bara Wislander är värre med 18.

Men frågan är om Roberts kommer att passera Wislander.

– Jag har inte sagt att då eller då ska jag sluta i landslaget. Men jag tror att det hänger lite på hur det går här nu, i de här två mästerskapen, säger hon och syftar på OS och EM i december, trots att hennes avtal med norska storlaget Vipers Kristiansand löper ut först om två år.

En final har det blivit för Roberts under de här 16 mästerskapen – EM 2010 som var hennes första stora turnering och som slutade med silver.

Det har gått tio år sedan den andra, och senaste, medaljen – EM-bronset 2014.

Efter att sedan kommit på plats 6–9 i de flesta mästerskapen under några år tog landslaget ett kliv i OS i Tokyo då man överraskande blev fyra. Sedan dess har Sverige slutat femma-femma-fyra i de tre mästerskapen som avverkats.

– Man vill ju vinna eller i alla fall ta en medalj. Skulle vi komma femma och sjua i de här två mästerskapen känns det som att vi är lite för långt ifrån. Då kanske jag får börja fundera (på framtiden). Man vill ju känna att det går framåt.

”Vi ligger efter handbollsmässigt”

Vad behöver ni utveckla nu för att ta det där sista steget och gå till final eller knipa en medalj?

– I och med att Anna Lagerquist är borta (korsbandsskadad) behöver vi hitta konstellationerna och rollerna i vårt försvarsspel. När Anna var med så gick hon upp och låste motståndarna och så städade vi lite bakom. Nu behöver vi kanske jobba mer klassiskt och turas om att ta höjd i försvaret, säger Roberts.

– Vi behöver också hitta tillbaka till det fina kontringsspelet som vi hade i OS i Tokyo och mästerskapet därefter.

Men det kan väl inte vara så svårt eller? Att hitta kontringsspelet?

– Nej, men det handlar lite om löpvägar. Ibland spelar till exempel jag högt upp i försvaret och springer jag då på en kontring riskerar kanten att hamna efter och så tappar vi djupet i kontringen.

I det uppställda anfallsspelet sätter landslaget nästan alltid trycket från vänster, med Roberts på vänsternio. Det har motståndarna lärt sig nu och Roberts får inte lika mycket utrymme som i Tokyo-OS då hon fick ett slags sent genombrott på världsnivå.

– Då var det ju ingen som brydde sig om mig eller OS. Nu är motståndarna mer förberedda. Men de får gärna vara två på mig så får vi ett övertag på andra sidan.

När Tomas Axnér tillträdde som förbundskapten tyckte han att Sverige låg efter fysiskt och inledde en fyssatsning som gav träff i Tokyo-OS och som man sedan bibehållit och kanske till och med förbättrat.

– Vi ligger inte efter fysiskt, det är inte där vi förlorar matcherna längre. Vi ligger efter handbollsmässigt. Vi har inte fått till det mot de bästa lagen. Där har vi varit för dåliga, säger Roberts uppriktigt.

När Axnér tog över 2020 var OS 2024 det stora målet och Sverige får nu sägas ha ett färdigt landslag som spelat ihop länge och där stommen är kring 30 år med massor av mästerskap bakom sig.

– Den här sommaren kommer att bli viktig. OS blir ett test för att se om vi klarar av att ta nästa steg eller inte. Det blir som ett slutprov, säger Roberts.


Roberts eget all star-lag med de bästa hon spelat med

Målvakter: Silje Solberg och Katrine Lunde.

Vänstersex: Camilla Herrem och Ann Grete Nørgaard.

Mittsex: Linn Blohm och Katarina Jezic.

Högersex: Nathalie Hagman och Katarina Krpez.

Vänsternio: Linnea Torstenson.

Mittnio: Isabelle Gulldén och Marketa Jerabkova.

Högernio: Anna Vjachireva och Ida Odén.

Försvarare: Anna Lagerquist och Johanna Wiberg.

Flinck sätter plus på alla lag och tippar OS

Grupp A

1. Norge Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

2. Danmark Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

3. Sverige Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

4. Tyskland Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

– – - – - - – - - - – - - - - - ­

5. Slovenien Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

6. Sydkorea Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Grupp B:

1. Frankrike Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

2. Nederländerna Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

3. Ungern Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

4. Spanien Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

– – - – - - – - - - – - - - - - ­

5. Brasilien Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

6. Angola Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Kvartsfinaler

Norge-Spanien

Sverige-Nederländerna

Ungern-Danmark

Frankrike-Tyskland

Semifinaler

Norge-Nederländerna

Frankrike-Danmark

Bronsmatch

Nederländerna-Danmark

Final

Frankrike-Norge

Prispallen

1. Frankrike

2. Norge

3. Nederländerna

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Följ ämnen i artikeln