Sverige nära OS-kvartsfinal efter storseger

Andreas Palicka storspelade mot Kroatien

Uppdaterad 19.20 | Publicerad 15.33

PARIS. De svenska handbollsherrarna med Andreas Palicka i spetsen vaknade till liv när det behövdes som mest.

Sverige krossade Kroatien med 38–27 i ödesmötet och nu är en OS-kvartsfinal nära.

– Det är ett otroligt resultat, säger Palicka.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Med

avstängda och skadade nyckelspelareJim Gottfridsson var avstängd i matchen och Felix Claar samt Daniel Pettersson missade matchen på grund av skador. var de svenska handbollsherrarna illa ute redan före matchstart i ödesmötet med Kroatien.

Kroatien tog också en tidig ledning med fyra bollar, 10–6. Men då började den svenska offensiven och Andreas Palicka i målet att mullra igång.

Kroaternas relativt stora ledning minskade och när det var dags för halvtidsvila ledde Sverige med 18–15.

Fyra raka räddningar

Andreas Palicka, som inför matchen hade haft ett relativt tufft mästerskap, var en mur i början av andra halvlek och räddade fyra raka skott samtidigt som de svenska målen haglade in.

Andreas Palicka vaknade i ödesmatchen.

Kroatien försökte och försökte men Palicka och Sverige stod pall – och drog ifrån ytterligare. Den svenske målvakten blev även tvåmålsskytt när han satte två bollar i öppet mål i andra halvlek.

– Jag har varit med 20 år i branschen och det är inte första gången man är med i ett sådant här läge. Handboll är en speciell sport och mycket handlar om att betala den mentala överhanden. Vi går in till andra halvlek med en otrolig energi. Nyckeln i dag är att vi behåller lugnet, säger Andreas Palicka.

Sverige vann med 38–27.

Hur var känslan med tanke på förutsättningarna, flera spelare borta och Kroatien i medvind vid 10-6?

– Var du lite skakig då?, säger Max Darj.

Max Darj och Andreas Palicka.

Var inte du det?

– Nej men givetvis, men alltså det var så jäkla gött. Vi tog väl en timeout där och fick ett litet flow och satte bollarna. Det blev en sådan jävla energi i allt vi gjorde. Även fast vi låg under fanns det ingen stress, säger han.

Möter Japan på söndag

Sverige möter Japan, som inför Sveriges match mot Kroatien hade förlorat samtliga tre matcher i turneringen, på söndag 09.00.

Sverige står noterat för fyra poäng på lika många matcher och är vid seger mot Japan vidare till kvartsfinal.