”Jag blev utkastad – det var inte tillåtet”
Duplantis om hemliga träningen, George Floyd och Impossible Games
Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09
UPPSALA. Coronaviruset förändrade Armand Duplantis 2020 i grunden.
George Floyds död förändrade landet han är uppväxt i.
Det enda som är sig likt är stavstjärnans förmåga att hoppa högt – även om det kräver att smyga sig in på stängda arenor.
– Tuffa tider kräver speciella lösningar, säger han.
När han lämnade Sverige senast var han världsrekordhållare med hela friidrottsvärlden för sina fötter.
Sedan dess har friidrottsvärlden mer eller mindre stannat upp helt. Duplantis har varit förpassad till föräldrahemmets bakgård för specialanpassad träning och stavhoppning med kort ansats fram till det att han i helgen landade i sin nya hemstad Uppsala inför premiärtävlingen, Impossible Games, i Oslo på torsdag.
– Jag har nästan inte gjort någon riktig träning, jag är inte i mitt livs form men jag är bra nog att hoppa. Jag säger inte att jag slår världsrekord på torsdag men jag är bra nog att underhålla, säger 20-åringen när han möter pressen på Uppsala Friidrottsarena.
”Mamma säger mycket”
Ska man tro mamma och tränare Helena är nästan inget omöjligt. Hon menar visserligen att tajmingen och rytmen kanske saknas lite. Men berättar samtidigt att hon och sonen trotsat coronaförbudet och smitit in på den lokala High School-arenan för riktig stavträning och att Mondo då varit uppe och hoppat på sex meter.
– Han klarade inte men försökte, säger hon.
När världsrekorden radades upp i vintras var just sex meter det högsta Duplantis någonsin träningshoppade.
– Min mamma säger mycket!, skrattar Duplantis när Sportbladet berättar om den hemliga träningen.
– Jag vet knappt om jag får säga det, men vi har hoppat en eller två gånger på arenan där. Jag hoppade på bra höjder och det kändes okej, lite ringrostigt men får jag bara till tävlingsvanan så...
Men ni blev utkastade också?
– Ja... jag blev utkastad. Jag försökte få in ett pass eller två men det var inte tillåtet.
Det räcker inte att säga att man är världsrekordhållare?
– Jag brukar inte jobba så och det fanns nog inte någonting som hade gjort att jag kunde träna vidare där. Det är galna tider.
”Behövs en förändring av systemet”
Galna tider – och förändringens tider.
USA har stått i lågor sedan polismannen Derek Chauvin dödade George Floyd inför hela världens ögon. Armand Duplantis, uppväxt i djupaste amerikanska södern, tycker sig ha sett tecken på den här protestviljan en längre tid.
– När (Colin) Kaepernick tog ett knä under nationalsången, ett flertal polishändelser de senaste åren... det har byggts ett momentum och nu när Floydfilmen kom så var det som alla var överens: Det här är inte rätt, det behövs en förändring av systemet. Det är galet att se responsen från alla, det finns inte en stad i USA som inte haft demonstrationer.
Har du gått i någon demonstration själv?
– Nej, de hade en i min hemstad samma dag som jag åkte. Hade den varit lugn hade jag kanske gått, annars kan de där protesterna bli lite väl intensiva.
Som uppväxt i Louisiana, djupt präglat av ras-segregering, hur stor del av ens dna är det att tänka på den här ojämlikheten?
– Det är stora skillnader, det finns i luften hela tiden och det är inte rätt. De här protesterna är en följd av en lång historia. Alla, eller de flesta av oss i alla fall, jobbar bara för att det ska bli bättre än det har varit, säger Duplantis.
”Haha, erhm...”
Att vara förebild på global nivå är att ha en åsikt i många frågor av varierande karaktär. Vissa, som Black lives matter, är enklare än andra som till exempel...
... Vem tror du mördade Palme?
– Haha. Erhm... ja. Där har jag ingen input.
Hur mycket vet du om Palmemordet?
– Inte mycket, jag har bara läst lite kort om det på Twitter. Men jag vet inte alls vad som händer.
I morgon är det tänkt att polisen ska presentera mördaren efter 34 år.
– Kommer det i morgon?! Ja, det kommer bli intressant. Helt klart.