”Världens sämsta spelare” tjänade pengar utan att ta poäng
Publicerad 2019-12-11
Artem Bahmet har i veckan blivit utskrattad ”som världens sämsta tennisspelare”.
Men nu fastnar skrattet i halsen.
Ukrainarens usla spel var nämligen en noga uttänkt plan – som han tjänade på.
Du kanske har sett videon i sociala medier i veckan? Världens 1367:e bästa tennisspelare, Krittin Koaykul, lägger demonstrativt enkelt bollen över nät. Helt utan fart, finess och med stora marginaler till alla linjer.
På andra sidan nät springer en man som kämpar för att träffa bollen. Vissa gånger missar han helt, vissa gånger flyger bollen långt utanför banan eller i nät.
Vann inte en boll
Det ser ut som någon i publiken fått chansen att spela några bollar som pausunderhållning. Men det är en faktiskt match i kvalet till en riktig Future-turnering (den lägsta nivån av tävlingar kopplat till ATP-touren) med 150 000 kronor i total prispott. Den okoordinerade mannen, ukrainaren Artem Bahmet, blev snabbt utsedd till ”världens sämsta tennisspelare” efter att Koaykul vunnit 6–0, 6–0 utan att ha förlorat en enda boll.
Men mungiporna stelnade snabbt i tennisvärlden.
Telegraph rapporterar om hur skärmdumpar från ryska bettingforum visar hur en person nära Bahmet lagt spel för cirka 25 000 kronor på matchen och tjänat betydligt mycket mer.
En användare säger att spelen finansierade Bahmet och kompanjonens resa till Doha med lyxhotellvistelse under en vecka. Där ska de ha följt resten av turneringen på plats och spelat på ytterligare matcher och gett prognoser till andra spelare från läktarplats.
Dessutom var planen att återigen ställa upp i en ny kvalmatch den efterföljande veckan – och återigen spela mot sig själv.
Tennisen har i många år haft stora problem med matchfixning och Telegraph skriver att de accelererade när Internationella Tennisförbundet sålde rättigheterna till småturneringar till Sportradar som i sin tur strömmar dem på allehanda spelsajter.
Artem Bahmet sätter fingret på några av de problem som gjort att en oberoende integritetsutredning kallat tennisen för ”en tsunami av korruption”. Dels kan en person som Bahmet, mot en avgift på 300 kronor, anmäla sig till en kvalturnering helt utan kontroll för att fylla ut en tunt startfält.
”Folk försöker köpa plats”
Och framför allt visar Bahmets insats hur lätt det är att manipulera matcher på den allra lägsta nivån – långt bortom ATP-tennisens miljoner – när de livesänds direkt på spelsajterna.
Ulf Pettersson är klubbchef i Lunds TK och han är tävlingschef för en liknande turnering som den i Doha. Han menar att det är omöjligt att köpa in sig i en turnering i Sverige och Europa då trycket på platser är så stort. Men folk försöker ändå.
– Vi får alltid frågan från någon förälder eller annan som är beredd att köpa ett wildcard för 1000–2000 dollar. Att arrangera en sådan är tävling är inte världens affär så det är klart det kommer finnas tävlingsledare som tycker det är frestande, säger han.
Ulf Pettersson berömmer dock ITF för deras hårda arbete mot spelfusket.
– Det är vanligt med folk som står runt matcherna med mobilen och försöker ligga före bettingsajterna men vi jagar dem ganska friskt. Vi går fram och pratar med dem och i vissa fall kör vi ut dem.
Vad tycker du, borde det erbjudas spel på en sådan här turnering?
– Frågar du mig är det för låg nivå, de här spelarna har i bland knappt pengar att ta sig hem så frestelsen kan lätt bli stor. Men när vi arrangerar får vi leva med de avtal som ITF har slutit och det är så klart stora pengar, säger Ulf Pettersson.
Det är i nuläget oklart om Artem Bahmet och hans kompanjon kommer straffas. Sannolikt får han dock lite svårare att anmäla sig till en ny kvalturnering framöver.