Slutade i landslaget - men här är Rikard Grip förbundets val
Publicerad 2019-04-04
Rikard Grip har slutat som landslagschef för skidlandslaget.
Men han fortsätter som svenska skidförbundets representant i Fis världscupskommitté och åker på vårmöte i maj.
– Det kan bli i ett, tre eller fem år till, säger Rikard Grip.
För en vecka sedan meddelade Rikard Grip, som funnits i det svenska skidlandslaget i tio år, att han slutar.
Under onsdagen presenterades hans ersättare: Jonas Peterson från Borås.
Men om skidlandslagets nya landslagschef vill driva en fråga mot det Internationella skidförbundet (Fis) får han vända sig till - sin företrädare.
– Så är det nu, säger Rikard Grip.
Grip kvar med sin plats i Fis
Den avgående landslagschefen är Svenska skidförbundets representant i Internationella skidförbundets (Fis) världscupskommitté.
Och där blir han kvar ett tag.
– Ingen kan ta min plats förrän nästa år. Eller så här: någon annan får ta min plats, men de får ingen rösträtt. Rösträtten är inte Sveriges, utan personlig och man kan bara byta det året som det är kongress då man väljer nästa mästerskapsort, säger Rikard Grip.
När Sportbladet frågade Jonas Peterson om han ska åka på vårens möte med Fis skakade han på huvudet. Dit åker bland andra Rikard Grip.
– Jag har bokat biljett till Dubrovnik i maj, bekräftar Grip.
Och du för skidförbundets talan när du är där?
– Ja, det gör jag. Absolut. Vi har ett förmöte inför kongressen som Johan (Sares, längdchef på förbundet) till. Vi är ju fler som sitter i flera kommittéer.
I samband med att Rikard Grip uppsägning blev officiell kopplades han ihop med Norge, det norska skidförbundet söker en ny landslagschef. Rikard Grip har dock inte fått några anbud från andra nationer.
– Jag för inga diskussioner med andra länder. Och det är ingen hört av sig. Norge har inte hört av sig heller trots att jag har slutat, säger han.
Om han skulle fortsätta sin karriär inom landslagsverksamheten för en annan nation kan han inte fortsätta vara Sveriges representant i Fis.
– Det skulle kännas knepigt tänker jag. Men det är inte ens aktuellt i dagläget.
Han skulle kunna tänka sig att fortsätta med uppdraget som Sveriges deltagare i kommittén även om han satsar på en civil karriär.
– Det handlar om vad jag gör i framtiden, hur det lämpar sig, säger han.
Under vårens Fis-möte i Kroatien i slutet av maj kommer världscupskommitténs fokus vara på tävlingsschemat, prispengar och hur man kan stärka de mindre nationerna.