Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Djurgårdslegendaren om pengaregnet: ”Helt horribelt”

Publicerad 2021-03-10

Tommy Söderström.

Djurgården gjorde en rekordvinst coronasäsongen 2020.

Nu reagerar Djurgårdsprofilen Tommy Söderström, 51, på att föreningen ”spelade på fansens hjärtan” när de bad om ekonomiskt stöd.

– Helt horribelt, säger ex-målvakten som vunnit tre SM-guld med Djurgården Hockey.

– När Tommy uttalar sig om fotboll tar jag det med en nypa salt, säger sportchefen ”Super-Bosse” Andersson.

Följ ämnen

I helgen redovisade Djurgården sitt ekonomiska resultat för coronasäsongen 2020. Trots tomma läktare, men tack vare bland annat försäljningen av Marcus Danielson under våren, gjorde Dif en vinst på 59,1 miljoner kronor. Koncernen har idag ett eget kapital på 116 miljoner kronor.

Nu reagerar den före detta Tre Kronor-hjälten och Djurgårdslegendaren i ishockey Tommy Söderström på att Djurgården efter Danielsonaffären bad fansen om ekonomiskt stöd.

– Varför spelar man på fansens hjärtan när man ändå har pengar? säger han till Sportbladet.

– De har ju för fan 116 miljoner i kapital, fortsätter Söderström.

”Blivit giriga”

Målvakten som vunnit två VM-guld och har tre SM-guld ifrågasätter också att flera andra klubbar värvade spelare samtidigt som de fick statligt stöd i fjol.

– Den frågan är lite knepigare. Kolla Volvo, de fick också statligt stöd. Det är lite mer kluvet, alla företag får ju stöd.

Tommy Söderström i Djurgårdströjan 1998.

Samtidigt upplever Tommy Söderström att fotbolls- och hockeyklubbarna blivit giriga.

– Ja, det tycker jag verkligen. De ber om stålar för att gå runt, ändå värvar de massa spelare. Det borde vara ett värvningsstopp. Man kan ju inte säga att man går på knäna, och sedan ta in fem nya spelare plötsligt. Då går man inte så jävla mycket på knäna om du frågar mig, säger Tommy Söderström som själv sysselsätter sig med bland annat aktiehandel.

– Det har gått riktigt bra efter coronan. Jag tjänar så jag klarar mig. Egentligen har jag inte gjort ett skit sedan jag slutade spela hockey så allt är lugnt och skönt för min del, säger han.

Super-Bosse: Det är jag stolt över

Enligt sportchefen Bosse Andersson bidrog Djurgårdsfansen med 25 miljoner kronor i efterskänkta årskort och andra stödinsatser under året.

– Att det har varit ett tufft år att driva en fotbollsklubb är det inget snack om. Det fina med den svenska ideologin är att alla är med och bidrar. Det är en styrka och det är jag stolt över, säger ”Super-Bosse”.

Söderström menar att ni först gjorde en storaffär, sedan bad ni fansen om hjälp?

– Vi hade en dialog med fansen om vilka som är våra största intäktskällor. Jag kan förstå att man kan ha olika uppfattningar, men jag är otroligt stolt över alla djurgårdare som gör att vi på lång sikt kan vara en stabil allsvensk klubb, säger Bosse Andersson.

Bosse Andersson.

”Vi tog ansvar”

Djurgården tog under 2020 emot drygt 15 miljoner kronor i statligt stöd vilket bidrog till rekordvinsten. Dock valde Djurgården, tvärtemot andra klubbar, att inte köpa spelare 2020.

– Alla klubbar har sina utmaningar. Vi tog stort ansvar och värvade inte några fotbollsspelare. Sedan kan andra klubbar vara i andra situationer, och det kan man ha respekt för, säger Bosse Andersson.

Delar du Söderströms åsikt att det borde vara ett värvningsstopp när man tar emot statligt stöd?

– Nej. Var och en får ta de beslut som är bäst för sin egen klubb. Människor har olika uppfattningar. Jag tror det viktigaste för Tommy Söderström är att börsen har haft ett bra år, säger Bosse Andersson.

”Super-Bosse” tillägger:

– Om Tommy Söderström hade uttalat sig om hockeyklubbar hade jag haft respekt för det. Men när Tommy uttalar sig om fotbollsklubbar tar jag det med en nypa salt.

DJURGÅRDENS IF

Statligt stöd: 15,4 miljoner.

Centrala avtal (tv+spel): 21,4 miljoner (upp från 12,9 miljoner).

Spelartransfers, netto: 60 miljoner (15,5 miljoner i fjol).

Resultat: +59,1 miljoner (–14,9 ifjol).

Eget kapital: 116,3 miljoner.

Likviditet: 73,4 miljoner.

Nettoomsättning: 160,4 miljoner (122,2 miljoner i fjol).