Rekordslakten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-12

De snabba tiderna chockar svenskarna

PEKING. Simningen i Peking blir tidernas rekordfest. Åtta världsrekord så här långt väntas bli minst det dubbla innan OS är över.

Och många är chockade:

– De slaktar ju världsrekorden där ute. Det är otroligt, säger veteranen Lars Frölander, 34.

Alla visste det – men få kan tro sina ögon; tiderna i OS-bassängen i Peking får simvärlden att häpna. Det har slagits åtta världsrekord de första tre tävlingsdagarna, och det handlar inte om hundradelar. När USA vann lagkappen 4x10 meter putsade de sitt eget nyslagna rekord från försöken med nästan fem sekunder, inför ögonen på en en upphetsad president George W Bush.

Samtidigt – i samma lopp! – slog australiensaren Eamon Sullivan världsrekordet på 100 meter individuellt, på sin förstasträcka.

”En ny standard nu”

Det svenska laget simmade som i trans – men det hjälpte inte.

– Alla simmar ju så jävla fort. Vi simmar under världsrekordet som slogs igår, men ändå är vi bara på femte plats. Det är en ny standard nu, helt klart, säger Lasse Frölander.

Men tiderna har ju alltid utvecklats?

– Jo, men inte så här fort. Det är ju inga småputsningar, de slaktar ju världsrekorden där ute. Det är det som är så otroligt. Det är ju sekunder vi pratar om...

Simningen har utvecklats i många år – men det råder ingen tvekan om att framtidens monstersimmare är långa, smala och tekniskt högutvecklade, nu har fysiken en allt större betydelse än tidigare.

– Man kan inte vara 1.85 som jag längre, det räcker inte. I dag är alla andra jävligt långa och simmar så jävla bra tekniskt att det är de som driver utvecklingen. Längd och stora fötter ger en helt annan utväxling.

– Och man märker att de tränar enormt mycket styrka och explosivitet, speciellt frisimmarna.

Gäller det att födas med rätt kropp för att lyckas, i framtiden?

– Ja, så är det väl i alla sporter. Rätt kropp hjälper.

Svenske förbundskaptenen Tomas Jansson vill inte tala om ”monstersimmare” med extremt anpassade kroppar – men har samma bild av rekordslakten som Frölander:

– Lasse har rätt. Det går åt det hållet, att man ska vara lång och smal, det ger en fördel i vattnet, säger han.

”Jag är förvånad”

Simmare i dag ser inte ut som på Gunnar Larssons tid, för 30 år sedan?

– Nej, det gör de inte.

– Men det vore trist om man måste vara över två meter lång för att lyckas i framtiden. Jag hoppas och tror att det finns några ”Stefan Holm” även inom simningen.

Varför upplever vi en rekordslakt här i Peking?

– Jag kan inte svara på det. Det får vi utvärdera. Men jag tror inte att det bara handlar om snabba dräkter, som det sägs.

Är du förvånad?

– Hade du frågat mig i början av året hade jag inte trott att det skulle se ut så här, definitivt inte. Men sedan förstod vi ju under våren vid alla uttagningar att det skulle bli en fartfest. Men...jag är förvånad att det är så bra tider på sprintgrenarna, det är jag verkligen.

Var ska det sluta?

– Jag vill inte se begränsningarna. Fortfarande är inte allt utforskat, det finns mer som kan göras.

– Vi ska komma ihåg att det under alla år funnits perioder då simningen utvecklats och tider förbättrats.

Och än är det inte över. Redan i höst kan rekorden från Peking putsas ytterligare. Då införs en ny regel som tillåter startblock på pallen, så de som startar med ena foten lite längre bak får bättre stöd – precis som sprinters i friidrott.

– Det kommer att ge ytterligare någon tiondel, menar Tomas Jansson.

Följ ämnen i artikeln