47:e lektionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-21

Spelar du hold em före eller efter floppen?

Här är en situation från en turnering på nätet med cirka 250 deltagare, varav hälften redan slagits ut. Du har precis flyttats till det här bordet, och inte hunnit skaffa dig en uppfattning om de andra. Mörkarna är 150/300. Med A–K på handen höjer du ”under the gun” till 1 000 jämnt. Stol 3 kontrahöjer till 2 000, medan övriga slänger sig. Du har utöver vad du redan lagt på bordet cirka 4 500 kvar i marker, aningen mindre än din motspelare. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längst ned på sidan.

Om man ser tillbaka på hur Texas hold’em spelas numera, jämfört med för trettio eller fyrtio år sedan, är många garvade proffs överens.

Det är i mångt och mycket ett annorlunda spel i dag, än det var då.

Inte så att reglerna för hold’em har ändrats, för det har de inte: istället har fokus förskjutits, till att allt mer av keramiken trycks in i den första satsningsrundan, och att allt fler av potterna vinns redan då.

I ett kapitel i den eminent läsvärda boken ”Super System 2” framhåller Crandell Addington, VM-tvåa en gång i världen och med ett gediget förflutet som road gambler, att Texas hold’em faktiskt skapades för att - med några situationer som undantag – huvudsakligen spelas EFTER floppen. Det är då som den verkliga kraftmätningen börjar: den som i längden belönar den bäste spelaren, till skillnad mot den som har störst tur med korten.

Ställer in stapeln

Alla som följer turneringarna på tv – eller för den delen spelar på nästan vilken pokersajt som helst – kan konstatera att så inte är fallet i dag. Många spelar no-limit hold’em enligt principen ”catch an Ace, take a race” och ställer in hela stapeln före floppen, med bara ess högt eller ett mediokert par på handen. För både den som gör det och den som synar rör det sig då inte längre om ett pokerspel där det gäller att kontinuerligt analysera och utvärdera motspelarna, utan istället har situationen temporärt förvandlats till ett lotteri där vinstoddsen dikteras av hålkorten.

Jag har roat mig med att titta på mina anteckningar från finalen i den kommande säsongen av ”Pokermiljonen”. Den var 79 givar lång (varav sådär 13-15 kommer att visas i TV), och 38 av dessa, alltså cirka hälften, vanns före floppen. Hela elva gånger gick någon av finalisterna all-in redan i första rundan (och fick syn sju av dessa gånger). Alltså: var sjunde giv antingen blev, eller kunde ha förvandlats till, ett lotteri.

Håll nere turmomentet

Om du är genomsnittligen bättre än vad dina motståndare är vid bordet, ligger det i ditt intresse att hålla nere turmomentet i poker. Undvik att låt det hela degenerera till ett lotteri, utan sikta istället på att spela ut de andra efter floppen, eller efter fjärde eller femte kortet. Det tjänar du på i längden. Låt de andra stå för misstagen vid bordet - inklusive att överanvända all-in-vapnet.

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln