Svenska spelbolag förbjuds i USA?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-02

Nytt lagförslag kan bli kostsamt

Ett lagförslag i USA hotar att radera ut den amerikanska marknaden för svenska spelbolag.

Spelbolagen blev dagens stora förlorare på börsen.

Boss Media varnar för att rörelsemarginalen kan pressas till 10–15 procent i år om lagen träder i kraft. Aktien hade vid halvtvåtiden på måndagseftermiddagen rasat med drygt 19 procent. Andra spelbolag, som Unibet, Betsson och 24HPoker hade gått ned 7,1, 4,7 respektive 6,7 procent.

Boss Media tror att förslaget, som innebär ett förbud mot att förmedla betalningstransaktioner för internetspel i USA, kommer att godkännas inom kort och då förlorar bolaget omkring 16 miljoner kronor per år, enligt vd:n Johan Berg.

Dessutom kan bolaget i framtidens USA bara sälja sina tjänster och programvaror till delstatliga lotterier.

– De är de enda potentiella köparna som finns i dagsläget. Det är vår tolkning av lagen, säger Berg till TT.

Boss Medias kunder – varav många är registrerade i Storbritannien och Malta – har huvuddelen av sin verksamhet i Europa. Men vad USA tillåter och förbjuder är ändå till viss del avgörande för spelvolymen. Och då en stor del av Boss Medias intäkter är knutna till vad kunderna drar in på köpta spelsystem innebär det en direkt smäll även för Boss Media.

– Men paradoxalt nog har detta förbättrat vår relativa position. De flesta av våra konkurrenter har en större exponering mot USA. De har det betydligt tuffare nu, säger Berg.

Business as usual

Unibet har ingen verksamhet i USA och har inte heller planer att starta någon sådan.

Inga Lundberg, chef för investerarrelationer på Unibet till TT säger att Unibet fortfarande räknar med att EU på sikt kommer att öppna upp den europeiska spelmarknaden och avskaffa spelmonopolet i bland annat Sverige.

– EU har en helt annan syn på det här med spel än vad de har i USA, säger Lundberg.

Den föreslagna lagen i USA är överraskande på flera sätt enligt 24H Pokers vd Per Hildebrand.

– Det är ett dramatiskt beslut. Det var väl inte väntat att det skulle vara ett så omfattande förslag och att det skulle komma till så här i all hast.

Felräkningspengar

Enligt Hildebrand kan lagen medföra att ledande konkurrenter förlorar 70–80 procent av sina kunder. Men 24H Poker beslöt redan i juli att stänga ute amerikanska användare så förslaget betyder för dem ”inte särskilt mycket”.

– För branschen som helhet är det inte bra. Men oss kanske det kan gynna på kort sikt, säger han.

Inte heller Pontus Lindwall, vd för spelbolaget Betsson, oroas av den nya lagen.

Intäkterna från USA utgör bara 3 procent av Betssons intäkter. Och bolaget har i sin prognos för året satt som mål att växa med 100 procent i konsumentledet.

– Om det försvinner 3 procent är det felräkningspengar tycker jag, säger Lindwall.

Men kampen om den europeiska marknaden kommer att hårdna då spelbolagen i Europa riktar om sin marknadsföring mot europeiska slutanvändare.

TT

Följ ämnen i artikeln