Dagens namn: Birgitta, Britta

Alfelt: Nu ska det oerhört mycket till

HELSINGBORG. Inte helt kört – men ett mycket svårt läge.

Helsingborg hade chanserna som kunde gjort hoppet om Champions League levande men efter 0–2 hemma ska det oerhört mycket till för att vända i Glasgow.

Inför matchen pekade HIF-tränaren Åge Hareide på vikten av att hålla nollan hemma på Olympia för att få ett bra utgångsläge till returen nästa onsdag.

Den förhoppningen sprack redan efter lite drygt en och en halv minut.

Ett slarvigt uppspel av Loret Sadiku som HIF inte fick kontroll över på mittplan vändes till en snabb kontring. Georgios Samaras skruvade in ett långt inlägg som gick över Jere Uronen till Kris Commons som på volley via studs satte bollen bakom den chanslöse Pär Hansson.

Första halvlek ren klass

En mardrömsstart som blev början till vad som kunde blivit en drömhalvlek för Helsingborg.

Alejandro Bedoya hade två hyggliga lägen. Thomas Sörum en jättechans. Och May Mahlangu bjöds på en superchans. Men ingen av dem klarade att hålla kylan när det behövdes.

Både Sörum och Mahlangu kunde mycket enkelt vandrat runt Celticmålvakten Fraser Foster och rullat bollen i mål men Sörum försökte chippa och Mahlangu kom inte loss med någonting.

Helsingborgs första halvlek var ren klass. Snabbt passningsspel inom laget tvingade tillbaka Celtic som ville försvara sig så mycket som man tvingades till.

Nyförvärvet Nikola Djurdjic fick spela från start och visade upp stor arbetskapacitet över en stor yta, vilket samtidigt också betydde att han inte var den spjutspets HIF behövde.

Kom i för hög fart

Även efter paus dominerade HIF spelbilden genom många bra individuella insatser. Christoffer Andersson hittade hela tiden rätt med sin passningar. Ardian Gashi höll ihop mittfältet. Walid Atta storspelade i försvaret.

Ju längre tid som flöt iväg utan mål för hemmalaget ju mer öppnades för kontringar för Celtic. Skottarnas andra mål kom inte helt oväntat. En hög hörna som gick förbi HIF-målet mot bortre stolpen där Samaras kunde nicka in bollen bakom Pär Hansson som kom i för hög fart för att kunna hamna i vägen.

Med två ribbträffar i andra halvlek kan man säga att Celtic hade minst lika många chanser som HIF men det var i första halvlek som HIF inte tog chansen att göra match av matchen.