Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Frederik, 11, räknar kalorier och tränar 20 timmar i veckan

Publicerad 2014-01-15

Nu kritiseras satsningen: ”Det är besinningslöst dumt”

Han är invald i taekwondons Hall of fame, har hundratusentals tittare på sina youtube-videor och tränar under en stenhård regim med 20 träningstimmar i veckan och en app som räknar alla kalorier.

Och just det, Frederik Emil Olsen är elva år.

– Det är besinningslöst, säger professorn i idrottsvetenskap Tomas Peterson, som kritiserar den tidiga elitsatsningen.

Det är UR som i en ny programserie, ”Idrottens himmel och helvete”, har träffat ”Taekwondo Kid” – eller Frederik Emil Olsen, som han egentligen heter. Den danske supertalangen har flyttat till Skellefteå för att satsa på sin Taekwondo. Där tränar han cirka 20 timmar i veckan, när han inte är på olika tävlingar runt om i världen vill säga.

– Just nu är han världens bästa barn, säger hans tränare Niklas Andersson i programmet och berättar att Frederik redan vunnit över 100 internationella medaljer.

Siktar på fem OS

Och målen för den unge kampsportaren är tydliga:

– Jag ska vara med på fem OS och på minst fyra av dem ska jag ta guld, säger han i inslaget.

Och elitsatsningen stannar inte vid 20 träningstimmar i veckan.

– Jag tänker mycket på kalorier, fett kolhydrater och sådant. Jag har faktiskt en app, säg att jag väger 30 kilo och vill gå ner ett halvt kilo så ska jag äta 1391 kalorier och 39 gram fett om dagen. Men det är inte för att gå ner i vikt, ofta ska jag bara hålla vikten, säger Frederik.

Men satsningen får också kritik för att den är för hård – för tidigt.

– Det är besinningslöst dumt, på alla sätt, säger Tomas Peterson, forskare i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola till Sportbladet.

Mammans motivering

Mamman Susanne Olsen har förklarat satsningen så här i en intervju med Norran 2012.

– Vi vill ge Fredrik chansen att satsa på det han är bra på. Det kostar oss ungefär 10 000 kronor i månaden med alla resor men vi har som tur var en del sponsorer som hjälper till.

Peterson köper inte att det är för barnets skull, han går så långt att det strider mot barnkonventionen att låta barn träna så hårt:

– Det är inte barnets behov man tillgodoser, det är de vuxnas behov.

Men om barnet säger att det vill träna, ska man inte låta dem hålla på då?

– Jag skulle vilja ställa en motfråga, om din dotter vill hänga på plattan (Sergels Torg) varje natt mellan midnatt och 05 för det är så roligt skulle du göra det då? Det duger inte att skylla på barnen.

Docenten upprörd

Elisatbeth Rothenberg är docent i klinisk näringslära och blir även hon upprörd när hon hör om elitsatsningen och kaloriräknandet.

– Det är i allra högsta grad olämpligt. Barn som växer och tränar extremt hårt behöver all energi de kan få. Det måste ju finnas energi över för tillväxt. Det är snarare en risk att man inte orkar äta tillräckligt med mat, säger hon.