Glimne: Deal or no deal – finalbordsuppgörelser (del 2)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-04

Läs Dan Glimnes krönika

I ett föregående avsnitt tog jag upp nyttan av att kunna förhandla väl, när det gäller att göra en deal mot slutet av en turnering.

Men innan vi kommer in på olika möjliga formler för att fördela de resterande prispengarna, kan det vara bra att känna till de tekniska procedurerna runt en deal.

I detta avsnitt ska jag ta upp hur det – med ett antal variationer – fungerar i en liveturnering. Hur en deal praktiskt går till i en onlineturnering får du läsa om i ett kommande avsnitt.

Läs det finstilta

Ha för det första koll på om en deal är tillåten! Det finns faktiskt liveturneringar som specifikt förbjuder deals, i synnerhet sådana där finalbordet ska sändas i TV. (Det har förstås inte alltid i praktiken förhindrat diskreta uppgörelser inne på toaletten, eller via ombud.) Bekanta dig alltså med pokerrummets generella regler; och köper du in dig i en större turnering där du samtidigt måste underteckna ett ”kontrakt”, så bemöda dig om att läsa igenom det finstilta.

En fråga till tävlingsledningen när bubblan eller finalbordet närmar sig, kan också ge besked direkt.

Är deals tillåtna, så fungerar de i grunden rättframt: öppna helt enkelt munnen i lämpligt ögonblick och säg att du vill föreslå en. Som regel går tävlingsledningen med på att pausa klockan medan du och de andra diskuterar, så glöm inte att be om det. Det gäller i synnerhet om du är shortstacken vid bordet, nästa blindshöjning närmar sig, och du behöver varje sekund!

På en del kasinon har man för sådana situationer ”chop cards”. Har någon väl föreslagit en deal och klockan pausats, får då alla kvarvarande spelare två kort var med identiska blanka baksidor, och texten ”Chop” respektive ”No Chop” (eller något motsvarande) på framsidan. Varje spelare lägger ett av sina kort med baksidan uppåt i mitten av bordet, och så blandar dealern om dem och vänder upp dem.

Mer i nästa avsnitt

Visar ett eller flera av korten ”No Chop”, blir det inga förhandlingar utan tävlingsledaren startar direkt klockan igen. Tack vare anonymiteten i proceduren vet man inte vem eller vilka vid bordet som tackade nej, så de dealvilliga spelarna kan inte aggressivt ”jaga” en som motsatt sig förslaget.

Visar däremot alla korten ”Chop”, vidtar diskussionerna medan klockan förblir pausad. Alla får nu komma med förslag och motbud – men du har självfallet alltid rätt att tacka nej, om ingenting passar. Kan ni inte alla komma överens inom en viss tid, kommer tävlingsledaren att starta klockan igen och turneringen fortsätter... tills någon på nytt föreslår en deal, oftast efter nästa utslagning.

Men används inga chop cards, så måste du när en deal väl har föreslagits offentligt bekänna färg; deal or no deal? Mera om ämnet i ett kommande avsnitt!

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln