Om sex år ska de vara mogna att ta en svensk OS-medalj.
Men redan nu börjar klättringen mot toppen.
Via Världsungdoms-OS.
2010 avgjordes de första olympiska spelen för ungdomar mellan 15 och 18 år i Singapore. Sedan har det genomförts ytterligare ett sommarspel i Kina och under närmare två veckor avgörs årets ungdomsspel i Buenos Aires, Argentina. 18 svenska utövare reser till Sydamerika, för fyra år sedan tog Sverige åtta medaljer och för åtta år sedan vann Sverige fem medaljer.
– Målet är att vi ska ta mellan tre och fem medaljer i år, säger Sveriges truppchef Glenn Östh.
– Vi har ingen direkt satsning på ungdoms-OS utan det viktiga är att prestationen stämmer, att våra utövare går framåt, att de lär sig att leverera under ett OS och kan ta med sig den erfarenheten till OS.
”Måste ta sig genom ett nålsöga”
Fem procent av de 10 500 deltagarna under sommar-OS i Rio 2016 hade tävlat i något av ungdomsspelen tidigare och fyra av dem var svenska.
– Världsungdoms-OS är väldigt bra förberedelser inför OS och en av simmarna påpekade i Rio att det kändes som om hon redan hade gjort ett OS. Vi vill åt igenkännandet, att man lär sig att bo i en OS-by, äta i en gemensam matsal, många aktiva, ackreditering, kontroller, media och det klimatet som är under ett OS. För att kvala in till ungdoms-OS måste man ta sig igenom ett nålsöga och det är samma saker som våra utövare ställs inför när de ska kvala in till OS.
”Bör vara redo 2024”
Vad är målsättningen med årets Världsungdoms-OS, att aktiva ska nå OS i Tokyo om två år eller Paris 2024?
– Från truppen 2014 var det någon som tog sig till OS i Rio, det är mer realistiskt att vi får se de som var med då i Tokyo om ett och ett halvt år. Två år är lite kort tid för att hinna utvecklas, sex år är mer rimligt att gå från junior till senior. Det är flera ungdomar som är på god väg, men av årets kull bör de flesta vara redo till 2024.
80 av de medaljerna som delades ut i Rio 2016 gick till utövare som varit med i antingen ungdoms-OS i Singapore 2010 eller i Kina 2014, de var fördelade på 20 idrotter och 38 olika länder. Än så länge har ingen svensk medaljör på ungdoms-OS lyckats vinna någon medalj i de olympiska spelen.