Mamma som tolvåring – nu slåss hon för sin framtid
Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-22
Christine Ongare, 27, hoppas bli första afrikanska kvinna att vinna en olympisk boxningsmedalj.
Hon slåss för ett bättre liv – och för sin 15-årige son.
– Vi lever som syster och bror, säger hon.
Vägen till en OS-medalj är alltid lång. Men få personer i Tokyo har nog haft sämre förutsättningar att bli olympisk medaljör än kenyanska flugviktsboxaren Christine Ongare.
Uppväxt i Nairobis slum i stadsdelen Eastlands med ensamstående mamman Rhoda som hushållets enda inkomstkälla var det ofta ett liv på gränsen. På gränsen för att kunna lägga vecka till vecka, år till år. När Sportbladet pratar med Christine Ongare på en trasslig telefon från träningscentret i Nairobi berättar hon att det var religionen som höll ihop hennes mamma och drev henne och familjen framåt i slumkvarteren.
Det var också den strikta uppfostran som 27-åringen så här i efterhand menar var en delförklaring till att hennes liv blev än svårare som tolvåring.
Flydde mobbning
– Min mamma var alltid så hård när jag umgicks med pojkar. Så jag ville trotsa henne, jag ville uppleva hur det var, säger hon.
Det som skulle vara någon typ av tonårstrots slutade med att Christine Ongare blev mamma innan hon ens hunnit bli tonåring.
– Det var så svårt psykiskt. Mina jämnåriga förolämpade mig, gjorde narr av mig men jag sa redan då att jag kan inte ändra det jag gjort.
Den lilla pojken, Maxwell, togs om hand av modern. Själv flydde hon hånen och mobbningen och började gå i en skola på landet där hennes mormor bodde.
– Jag fokuserade på utbildning och glömde mitt förflutna.
Men väl tillbaka hos sin mor fanns alltid påminnelsen. En pojke som hon snarare varit storasyster än mamma till.
– Det är en väldigt utmanade relation. Vi har ändå växt upp tillsammans. Men vi skrattar tillsammans och han motiverar mig och han ser mig som en förebild.
”Dröm att bygga ett litet hus”
Nu hoppas hon kunna ge sin fotbollsspelande son ett bättre liv med hjälp av en framgång i Tokyo.
Drömmen är att bli första kvinnliga afrikanska boxare att vinna en OS-medalj. Kanske en väg till proffsboxningen och en framtid.
– Jag har inget sätt att tjäna pengar nu. Jag jobbar i ett företag som ägs av vår boxningspresident. Min dröm är att kunna bygga ett litet hus och starta en affärsrörelse som kan hjälpa mig och min familj även efter karriären. Men nu handlar allt om OS.
Se hela OS i Tokyo på discovery+
Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo
Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen
OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll