Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så får du hästen att göra som du vill

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-11

För att kunna kommunicera med hästen och tala om för den vad man vill använder ryttaren sig av olika hjälper.

Genom att luta sig åt olika håll kan man få hästen att gå åt olika håll, s.k. vikthjälper. Hästen strävar alltid att få jämnvikt och lutar du dig åt ett håll går hästen åt det hållet för att få dig mitt under sig.

Sätet använder man för att sitta till djupt i sadeln och på så sätt driva på hästen framåt. För att bildligt förklara hur man gör så kan du tänka dig att du satt och gungade och skall skjuta fram gungan med kroppen för att få fart.

Ryttarens ben kallas för skänklar. Från höften ned till knäet är överskänkeln och från knäet och ned till foten är underskänkeln. Skänklarna används för att driva på hästen framåt och för att få den att gå åt sidan. Gör små snabba tryck, trycker man hårt och länge blir hästen snabbt "döv" för hjälpen och den får ingen effekt.

Se upp med dragkamp

Händerna använder man till att styra och förhålla med tyglarna. Ta växelvis i tyglarna genom att "krama" dem i händerna och ge efter när du skall stanna. Dra aldrig, det får aldrig bli en dragkamp utan ridning går ut på teknik, inte styrka.

Rösthjälper i form av smackningar används i framåtdrivande syfte. Rösthjälper i form av att man talar lugnande används till rädda eller heta hästar. Rösten kan också användas för att ge olika kommandon som t.e.x. "trava" eller "sakta".

Det finns också konstgjorda hjälper i form av spö och sporrar. De används som en förstärkning av skänkeln. Spö kan man använda även som nybörjare, men sporrar skall aldrig användas av ryttare som inte har tillräckligt stadig sits och skänkel.

Eva Eternell Hagen

Följ ämnen i artikeln